Split historische stad in Kroatië

Het historische centrum van Split is met ongeveer 210.000 inwoners na de hoofdstad Zagreb de op een na grootste stad van Kroatië. In het hart van Dalmatië, omgeven door de bergen Mosor, Kozjak en de berg Perun wacht een echt openluchtmuseum op u. De 1700 jaar oude stad Split ligt op een schiereiland. De Paleis van Diocletianus werd in het jaar 1979 uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Cultuurliefhebbers zullen de stad ervaren als een reis naar de oudheid. Pompeuze machtige zuilen, pleinen en gebouwen doen denken aan het Romeinse tijdperk van Split. Een aantal fantastische stranden en baaien in en rondom Split, wachten op badgasten.
Het meest populaire strand van de stad is het Bacvice zandstrand. Cafés en een beach club bieden entertainment tijdens uw strand dag aan de kristalheldere zee van Split. De stranden langs het schiereiland Marjan en het strand Slatine op het eiland Ciovo zijn rustiger. Langs de Riva (promenade in Split) en in het centrum van Split kunt u 's avonds genieten van de specialiteiten van de Dalmatische keuken. Vers gevangen vis, inktvis risotto, kreeft en andere lekkernijen kunt u vinden op de menu's van cafés, restaurants en tavernes. Na al deze lekkernijen wordt het tijd voor een wandeling langs de promenade en daarna kunt u zich storten in het nachtleven van Split.

Prachtige stranden tegen een historische achtergrond. De culturele metropool Split biedt naast de "grote stad flair" mooie zand- en kiezelstranden niet ver van het historische centrum.
Het uitstekend stadsstrand Bacvice ligt ten zuidoosten van de belangrijkste haven van Split in de gelijknamige baai, het strand is ook geschikt voor rolstoelen. Een parkeerplaats is te vinden in de directe omgeving. Het strand Ovčice is gelegen naast het strand Bacvice in de aangrenzende baai. Het zandstrand is een van de meest populaire stranden in Split. Het strand is altijd druk, ga dus vroeg in de ochtend als u een plekje wilt. Net ten oosten van het centrum van Split ligt het kiezelstrand Trstenik. Het zacht glooiende strand wordt aanbevolen voor gezinnen met kinderen. Op het strand Trstenik vindt u bars, cafés, kleedkamers en douches. Ligstoelen en parasols kunnen worden gehuurd.
Tussen het Bacvice strand en het Trstenik strand liggen nog de stranden Zenta, Firule en Ovcice.
Ten oosten van het Trstenik strand is er ook nog het Znjan strand. Op het schiereiland Marjan vindt u de prachtige kiezelstranden Zvoncac en Jezinac.
Vanuit de haven van Split vertrekt dagelijks de boot naar het strand Slatine op het eiland Ciovo.
Split is naast al dat strandplezier, vooral cultuur en het aantal bezienswaardigheden is indrukwekkend. Ik zal een korte opsomming geven:

  • Paleis van Diocletianus: het unieke paleis van keizer Diocletianus (295 n.Chr.), dat diende als senioren verblijf, is een combinatie is een combinatie van de Romeinse stad en de paleis architectuur.
  • De huizen in Split worden telkens onderbroken door mooie pleinen, met cafés waar u kunt blijven hangen. Naast aan het bekendste plein Narodni Trg, moet u ook een bezoek bringen aan het Trg Gaja Bulata plein.
  • Naast de kathedraal Sv. Duje, gelegen binnen het paleis van Diocletianus, staan er talrijke kerken en kapellen in Split, die u kunt bezoeken. Afgezien van de kleine kerken en kapellen op het schiereiland Marjan, is ook de klooster  Sv. Frane, Sint Antonius en de kerken Sint Martin en  Sint Teodor de moeite waard.
  • De promenade Riva begint direct onder de muren van het paleis van Diocletianus. De Riva nodigt u uit voor een romantische wandeling langs de promenade met palmbomen en cafés.  Straatartiesten, dansers en zangers maken het sfeertje compleet.
  • Galerie Mestrovic: de galerie van de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic ligt buiten het centrum van Split.
  • Het Sustipan park ligt op slechts 15 minuten lopen van het centrum van de stad in de richting van Marjan. Bewoners en bezoekers van Split komen graag naar deze groene oase, u kunt er wandelen en joggen, of gewoon ontspannen en genieten van een prachtig uitzicht.
Bovenstaande is slechts een gedeeltelijke opsomming van al het culturele dat Split u heeft te bieden. 
Split is een historische stad met prachtige stranden, een perfecte combinatie voor een heerlijke vakantie in Kroatië.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden