Ist eiland Dalmatië

Het charmante ongeveer 10 km² grootte eiland Ist ligt in de archipel ten noorden van Zadar in de regio Dalmatië, omgeven door vele kleine Kroatische eilanden.

Het kleine eiland heeft ongeveer 230 inwoners die vooral leven van de visserij en het toerisme. Prachtige kreken, blauw, helder water en het originele groen bepalen het natuurlijke imago van het eiland. De gelijknamige plaats Ist is het centrum van het anders natuurlijk groene eiland. Het leven hier is erg rustig en aangenaam en het eiland wordt voornamelijk bezocht door toeristen die de stress achter zich willen laten. Het uit kalkstenen bestaande eiland wordt ook beschouwd als speciale vakantie bestemming van de Kroaten, ver van de andere populaire vakantieoorden.

Zeilers en natuurliefhebbers zijn graag geziene gasten op het autovrije eiland. Zelfs tijdens het zomerseizoen mogen fietsen nog niet worden meegenomen, de stilte wordt echt gevoeld. De omgeving kunt u het beste per boot of te voet verkennen, zodat u rustig kunt genieten van de ongerepte, goed geurende planten en eenzame mooie plekjes vinden.

De gelijknamige plaats is gelegen in het midden van het eiland, in een vallei tussen twee bergketens. Het stadje heeft ongeveer 230 inwoners en hecht grote waarde aan traditie en vriendelijkheid. Ist heeft twee havens, een kleine winkel en een aantal uitstekende restaurants en cafés.

Rond het eiland zijn er vele mooie baaien die u uitnodigen om te ontspannen op de rotsen met uitzicht op de zee. Het eiland is nog steeds niet echt toeristisch en daardoor erg aantrekkelijk.

De onderwaterwereld is rijk aan vissen en andere levende organismen en daardoor erg geschikt om te duiken en te snorkelen, sportvissen behoort ook tot de mogelijkheden.

Vanuit Zadar vertrekt een veerboot via het eiland Molat naar het eiland Ist. De tocht duurt ongeveer drie uur.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden