Bale insidertip Istrië

De stad Bale ligt in de regio Istrië, op slechts ca. 7 km van de betoverende Adriatische kust. Het historische, stenen stadje ligt op een karst heuvel omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden en omringt het middeleeuwse kasteel van de familie Bembo uit de 15e eeuw. Via de gotische poort van het Palazzo Bembo komt u in het oude stadscentrum van Bale, met zijn smalle, kronkelende, geplaveide steegjes en straatjes die verhalen vertellen uit vervlogen tijden.

Zelfs vóór de Romeinse tijd was er op dit punt een oude stad, waarvan de overblijfselen van een Romeins castrum nog steeds getuigen. De meeste karakteristieke huizen in de kleine oude stad dateren uit de 17e-19e eeuw en zijn gerangschikt in een cirkel rond het fort, dat zich op de Mon Perin-heuvel bevindt.

Al wandelend door de oude stad voel je al snel de bijzondere sfeer van deze Istrische insidertip. Wandel binnen de versterkte muren door de typisch Istrische steegjes, langs oude stenen huizen en charmante winkeltjes waar kunstenaars hun kunstwerken presenteren en verkopen. In Bale, in het Italiaans "Valle" genoemd, spreken de mensen officieel Kroatisch, Italiaans en Istrisch.

Bale heeft veel te bieden, vooral voor kunst- en natuurliefhebbers, maar ook voor geschiedenisliefhebbers, maar ook voor recreatieve sporters en fijnproevers. Toch is het hier nooit een drukte van belang - het kleine, middeleeuwse stadje met zijn rijke geschiedenis straalt rust uit en prikkelt je fantasie. Als u Istrië bezoekt, mag u een omweg naar de stenen, oude stad Bale niet missen.

Slechts ongeveer 7 km ten zuidwesten van de stad Bale ligt de Adriatische kust met zijn kristalhelder, turkooisblauw en schoon water. Hier vindt u ontspanning aan zee, met uitzicht op een eindeloze blauwe horizon. Een veelvoud aan verborgen strandgedeeltes en baaien met overwegend kiezelstranden, rotspartijen en ongerepte natuur nodigen uit tot zonnebaden. In de schaduw van de pijnbomen van de mediterrane vegetatie kunt u genieten van uw rust en genieten van prachtige zonsondergangen.

San Polo-strand

Op slechts 11 minuten rijden en 7 km van Bale ligt het kiezelstrand van San Polo. Het strekt zich uit over een lengte van 700 m en bestaat uit kiezels en rotsen. Hier vindt u alles wat u nodig heeft voor een ontspannen dagje strand - restaurant, café-bar, sanitair, douche, kinderspeeltuin, verhuur van parasols en een speelveld voor volleybal. Een deel van het strand is toegestaan ​​voor huisdieren en een klein deel is een naturistengebied.

Colone strand

Het strand van Colone ligt op ca. 8 km van Bale en is gelegen op een klein schiereiland met een prachtig uitzicht op de kristalheldere Adriatische Zee, niet ver van Camp Colona. Het 360 m lange kiezelstrand heeft ook rotsachtige gedeelten. In het omringende dennen- en eikenbos vindt u schaduw. Sanitaire voorzieningen, douches en een strandbar zijn aanwezig. Ook vindt u hier een oprit voor een barrièrevrije toegang tot de zee. Huisdieren zijn slechts gedeeltelijk toegestaan.

Greco strand

Het strand van Greco ligt op slechts ca. 12 autominuten en 7 km van Bale en biedt u een prachtig kiezel-/rotsstrand met een lengte van 130 m. Een deel van het zandstrand dat langzaam afloopt in het water en daardoor ideaal is voor gezinnen met kinderen. De kinderen genieten ook van een omheinde, schaduwrijke speeltuin. U kunt parkeren bij de receptie van camping Mon Perin en met het toeristentreintje naar het strand. Een restaurant, café-bar, sanitaire voorzieningen en buitendouches zijn aanwezig. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Cisterna-strand

Het Cisterna-strand is een rustig, openbaar en beschermd rots- en kiezelstrand op ca. 9,5 km afstand en strekt zich uit over een lengte van 130 m. Het loopt langzaam af in de turkooisblauwe zee, wat vooral populair is bij gezinnen met kinderen. Er is een kleine strandbar van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de rotseilanden. Huisdieren zijn niet verboden. Hier kunt u een rustige, ontspannende dag doorbrengen, ver weg van de drukte van toeristen. Direct naast de deur is het Palud vogelreservaat.

Meer stranden in de buurt van Bale

Naast de bovengenoemde stranden zijn er tal van andere zwemzones en stukken strand in de buurt van Bale. Alle vakantiegangers zullen vinden wat ze zoeken langs de eindeloze Adriatische kust tussen Rovinj en Fazana. Of het nu gaat om kiezelstrandbaaien voor gezinnen met kinderen, stelletjes, hondenliefhebbers of nudisten - er is voor iedereen een rustige plek direct aan zee.

De stad Bale, met ongeveer 2400 zonuren per jaar, is een ideaal vertrekpunt voor het ontdekken van de omliggende bezienswaardigheden, zoals het fort en de kerk in de stad, maar ook de omliggende kuststeden zoals Rovinj, Pula, het eiland van Brijuni, het Limski-kanaal en mooie stadjes in het achterland van het schiereiland Istrië. De meest populaire presenteren we hier in meer detail.

Soardo-Bembo fort

Het Palazzo Soardo-Bembo is een van de mooiste, meest pittoreske en belangrijkste attracties in Bale. Het fort Kastel Soardo is in de 16e eeuw gebouwd in gotische en renaissancestijl tussen twee vierkante, originele verdedigingstorens. Dit monument, dat in 2012 volledig is gerenoveerd, was ooit eigendom van de familie Soardo en veranderde in 1618 in de familie Bembo. Liefhebbers van geschiedenis en kunst kunnen zich tijdens een rondleiding door de vesting onderdompelen in de vroegmoderne tijd.

Neo-barokke parochiekerk van de Heilige Maagd Maria

In 1882 werd de neo barokke parochiekerk van Sv. Elisabeth opgericht. Het staat voor het "bezoek van de Heilige Maagd Maria aan St. Elisabeth (ook wel 'Sveti Julian' genoemd). Kunstliefhebbers kunnen er tal van kunstschatten bewonderen uit de 8e-15e eeuw, zoals een Romaans kruisbeeld (12e eeuw). Eeuw) en een houten altaar (9e eeuw), evenals kleurrijke fresco's en witte arcades.

Stadspaleis - het huidige stadhuis

Het stadspaleis uit de 14e eeuw ligt direct tegenover het Bembo Fort, dat in Venetiaanse stijl is gebouwd en in de middeleeuwen dienst deed als gerecht, stadhuis en graanschuur. Tegenwoordig is het stadhuis van Bale gevestigd in het gebouw, dat in de 19e eeuw werd herbouwd. Het vormt een prachtig decor op het centrale plein, samen met het Soardo Bembo-kasteel, de overblijfselen van de stadsmuur inclusief de klokkentoren, de Trg Tomaso Bembo en het gebouw met zijn gotische ramen aan de noordkant.

Sveti Duh-kerk

In de 15e eeuw werd in Bale de betoverende kerk van de Heilige Geest (Sveti Duh) gebouwd. Binnen in de kleine kerk kun je fresco's bewonderen van de meester Albert von Konstanz uit de 15e eeuw, evenals de dakbedekking van het kerkinterieur met stenen platen.

Lapidarium - crypte in Bale

Het lapidarium - de crypte - bevindt zich in de kerk van de Heilige Maagd Maria in Bale. Toen de huidige kerk werd gebouwd, werden de stenen overblijfselen van een oudere kerk in de crypte bewaard. Er is ook een sarcofaag waarin de overblijfselen van St. Julian (Beschermer van Bale) uit 1595 zijn aangelegd.

Het multimediacentrum "MMC" inspireert zowel kunst- en geschiedenisliefhebbers als gezinnen. Loop in de voetsporen van de dinosaurussen. Op de begane grond zijn wisselende tentoonstellingen van lokale kunstenaars. Op de bovenverdieping zijn dinosaurusbotten en verbazingwekkende fossiele vondsten die getuigen dat deze oude dieren miljoenen jaren geleden in het gebied leefden, evenals delen van een brachosaur, histriasaurus, voetafdrukken en een replica van een dinosaurus die je kunt aanraken. Openingstijden: 8u tot 16u

Entree: volwassenen 20 kuna - kinderen, studenten en gepensioneerden 15 kuna, gezinskaart 40 kuna.

Kerk van Sveti Ilija en Sveti Antun Opat

De kleine kerk van Sveti Ilija werd gebouwd in de pre-romaanse stijl in de 7e of 8e eeuw en is een van de oudste kerken in Istrië. Het werd herbouwd in de 14e eeuw en er werd een klokkentoren toegevoegd. De kleine kapel Sveti Antun Opat uit de 14e eeuw ligt direct aan de Bale-begraafplaats. De huidige kapel van het kerkhof is aangelegd in de vorm van een kruis en herbergt verschillende gotische fresco's en  inscripties uit de 15e en 16e eeuw.

Meer bezienswaardigheden in en rond Bale

Rondom de stad Bale zijn er nog vele andere bezienswaardigheden zoals de kerk van St. Fusca, gedenktekens, Romeinse fonteinen en verschillende forten. In  het Paleo Park kun je levensgrote figuren van dinosaurussoorten bewonderen.

Vooral voor liefhebbers en kenners van uitstekende wijnen en olijfolie is de omgeving van Bale een waar paradijs. Het landschap en de omgeving worden gekenmerkt door wijngaarden en olijfboomgaarden, typisch voor deze regio. Tijdens een wandeling door het gebied vindt u ook typische, historische herdershuizen (Kroatisch: kažuni), die vroeger met gipsplaten werden gebouwd.

Vogelreservaat Palud

Slechts 8 km ten westen van Bale, richting de kust, ligt het unieke vogelreservaat Palud waar het hart van elke ornitholoog, natuur- en vogelliefhebber sneller van gaat kloppen. In het 20 hectare (regenseizoen) / 2 hectare (droogte) moerasgebied kunt u een groot aantal wilde dieren, zeldzame moerasdieren, evenals meer dan 220 soorten vogels, zoals reigers, spechten, mezen, mussen, fazanten, patrijzen, kwartels, meerkoeten, fluwelen grasmussen,  futen, watersnippen, ijsvogels, verschillende soorten watervogels, wilde eenden, duik-, moeras- en trekvogels in de ongerepte natuur zien.

Een wandeling van ongeveer een uur voert langs een goed, vlak, onderhouden pad rond het wetland en de natuurlijke habitat van talloze dieren.

Het vogel-, dieren- en natuurgebied Palud is niet gemakkelijk te vinden. Er zijn nauwelijks borden die de weg wijzen. Het is te vinden vanaf fietsroute 203 of met de auto vanaf de Rovinj-weg richting Pula. Bij Cisterna Beach leidt het pad links naar het binnenland. Na ca. 700 m slaat u rechtsaf na Agrotourism Mofardin, na nog eens 800 m bereikt u de parkeerplaats voor het vogelreservaat.

Toegang is gratis. Rondleidingen voor maximaal 8 personen per groep (op afspraak) - duur 2 uur

Prijzen: 50 kuna per volwassene, 40 kuna per kind onder de 15 jaar inclusief rekwisieten voor vogel spotten.

In Bale vindt u via deze link ook diverse accommodaties.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden