Pazin romantisch stadje Istrië

Het romantische stadje Pazin ligt in het hart van de regio Istrië, op slechts ongeveer 30 km van Porec. In de afgelopen jaren heeft de stadje met ongeveer 5.000 inwoners met de naburige dorp Beram zich ontwikkeld tot een van de meest populaire wandel- en fietsbestemmingen in Istrië.

De beroemde schrijver Jules Verne ("Rond de wereld in 80 dagen") werd geïnspireerd door Pazin en beschreef het kasteelcomplex (Kastell von Pazin) in zijn roman "Mathias Sandorf". Tegenwoordig is het fort een van de best bewaarde kastelen in Centraal-Istrië.

Pazin, in het Italiaans Pisino, is een klein paradijs voor alle actieve vakantiegangers en iedereen die wil genieten van de natuur van het groene mediterrane schiereiland Istrië. Omgeven door heuvels, kloven en bergen leiden wandel- en fietspaden door het prachtige landschap rond Pazin. Zoek je verkoeling tussen of na fiets- en wandeltochten door, dan vind je die onder de prachtige waterval bij Zarecki krov, dat ook een prachtige klimtuin heeft.

In de avonduren nodigen de typische tavernes, restaurants en tavernes u uit om de uitstekende keuken van de regio Istrië te proeven. Een glas van de beroemde Istrische Malvasia-wijn, die al eeuwen in de regio wordt verbouwd, wordt aanbevolen. Het natuurpad rond de Pazin-grot of de kleine steegjes van de oude stad zijn ideaal als u de avond in alle rust wilt afsluiten met een romantische wandeling.

Als u het liever wat gezelliger heeft, nodigen de kleine clubs en bars van Pazin u uit om het opwindende nachtleven van het stadje te ontdekken.

Terwijl graaf Sandorf nog steeds op de vlucht is voor Pazin in de roman van J. Verne, is Pazin nu een hemels toevluchtsoord voor iedereen die een rustige vakantieplek in Kroatië wil met gevarieerde sport- en recreatiemogelijkheden te midden van een dromerig landschap.

Door de ligging in het hart van de regio Istrië heeft Pazin natuurlijk geen strand in de traditionele zin. De Pazinski krov, zoals hij ook vaak wordt genoemd, biedt echter een prachtige zwemgelegenheid met een waterval.

Zarecki krov

Zarecki krov is de meest populaire plek, om te zonnen en te zwemmen in het kleine stadje Pazin. Ver weg van de zee heb je de mogelijkheid om af te koelen onder het heldere water van de waterval. De stenen plateaus nodigen uit om te zonnebaden en de gedurfde zwemmers lopen het risico van de rotsen in het koele water te springen.

 De dichtstbijzijnde stranden aan zee vindt u ten oosten van Pazin aan de Rabac Riviera (34 km) of ten westen van het stadje rond Porec (ca. 33 km), Novigrad (50 km) en Vrsar (38 km).

Bezienswaardig

Het kasteel van Pazin is een van de grootste en best bewaarde kasteelcomplexen in de regio Istrië. Het kasteel van Pazin werd voor het eerst genoemd in de geschiedenis in de 10e eeuw. Tegenwoordig vind je in de voormalige privéwoning van de Habsburgers het Etnografisch Museum en het Stadsmuseum van Pazin.

Etnografisch Museum

Het kasteel van Pazin is ook de thuisbasis van het plaatselijke etnografisch museum. Hier kunt u traditionele kostuums, sieraden, muziekinstrumenten en nog veel meer bewonderen. Het museum is elke dag, behalve op maandag, open van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang tot het museum is ongeveer 2 euro.

Pazin-kloof en grot

Direct onder het kasteel van Pazin loopt een grote kloof, van waaruit u langs het natuurpad de Pazin-grot kunt bereiken. Neem een ​​kijkje onder het oppervlak van Pazin en ontdek de Pazin Grotto.

In de 13e eeuw werd de parochiekerk van Sv. Nikola in Pazin gebouwd. In de 15e en 18e eeuw werd de kerk uitgebreid. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met fresco's en prachtige plafondschilderingen sieren het netgewelf boven het altaar.

Het bergachtige en idyllische landschap van Pazin is de laatste jaren een populaire bestemming geworden voor wandelaars. Natuurpaden, trekking- en wandelpaden leiden u rond Pazin en de naburige steden Kringa, Fatura, Zelengrad en Grdoselo. Een aanrader is ook de rondwandeling St. Simeon, die u door het naburige prachtige Gracisce leidt.

Het gebied rond Pazin is vooral populair bij fietsers en mountainbikers. Ongeveer negen officiële fietsroutes leiden vakantiegangers die enthousiast zijn over fietsen door het centrale deel van de regio Istrië. We kunnen de Pazin Oost fietsroute, de Pazin West fietsroute en de Pazin Zuid fietsroute aanbevelen.

De Pazincica-rivier is een populair visgebied voor zoetwatervissers. Vang uw diner op de prachtige, idyllische visplekken langs de rivier.

Zipline Pazinska Jama biedt u de unieke mogelijkheid om op het terras onder Hotel Lovac over de Pazin-kloof te vliegen langs een staalkabel. Spectaculaire uitzichten en adrenalinestoten zijn gegarandeerd.

Als je het prachtige landschap rond Pazin te paard wilt verkennen, kun je terecht in de drie maneges op het terrein. In Pazin is er de Konjicki club Soko en Agroturziam Ograde. De hipos-manege wacht op u in het naburige dorp.

Direct aan de badplaats Zarecki krov ligt het populaire klimparcours met dezelfde naam. Je kunt kiezen uit 28 verschillende klimroutes met verschillende moeilijkheidsgraden (4a - 8b).

Offroad-tochten per quad of enduro kunnen worden gedaan in Jakomici, 15,4 km verderop. Het prachtige landschap met zijn tracks is een grote afwisseling, vooral voor motorsportfans.

Drie disco's en een paar bars en tavernes wachten op u in het kleine stadje als u zich wilt onderdompelen in het nachtleven van Pazin. De meest populaire plekken zijn de "Club Max Magnus" (Setaliste Pazinske gimnazije) en de cafébar "Sax" (25. rujna 10/2).

In Pazin heeft u via deze link de keuze uit diverse accommodaties. 

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden