Smokvica wijn- en olijventeelt Dalmatië

Het rustig gelegen Smokvica, ook wel bekend als de geboorteplaats van de beroemde Posip-wijn, ligt halverwege tussen de stad Korcula aan de oostkust en Vela Luka aan de westkust in het binnenland van het eiland Korcula. De ongeveer 1.100 inwoners van Smokvica leven voor het grootste deel van de wijn- en olijventeelt.

Door het milde mediterrane klimaat en de beschermde ligging biedt het gebied rond Smokvica ideale omstandigheden voor wijnbouw. Bekende wijnmakers en wijnkelders zoals Jedinstvo en Toreta produceren in Smokvica de voor Korcula beroemde Posip en andere uitstekende wijnen en likeuren.

De idyllische groene omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten waarbij u het land, de mensen en natuurlijk prachtige kustplaatsen en stranden kunt ontdekken en leren kennen. De dichtstbijzijnde stranden zijn te vinden in de kustplaats Brna, 4 km naar het zuiden, de voormalige haven van Smokvica.

Op het gebied van gastronomie biedt Smokvica verschillende restaurants en tavernes die mediterrane gerechten en uitstekende wijnen serveren, zoals Posip of Rukatac. De grote parochiekerk van Smokvica en de aangrenzende pleinen Vela en Mala Pijaca met de in de 17e eeuw gebouwde loggia zijn de moeite waard.

Aangezien Smokvica landinwaarts ligt op het eiland Korcula, heeft de plaats geen stranden of zwemfaciliteiten. De dichtstbijzijnde stranden zijn te vinden in de naburige kustplaats Brna, ongeveer 4 km ten zuidwesten van Smokvica in een idyllische groene baai.

Ongeveer 4 km ten zuiden van Smokvica ligt de kleine nederzetting Brna, die verschillende mooie zwemmogelijkheden biedt, bijvoorbeeld het hoofdstrand Zal in het midden van de baai. Direct naast de deur, achter het schiereiland Mali Zaglav in de baai van Istruga, ligt een strand met geneeskrachtige modder. In Brna zijn er ook enkele sport- en recreatiemogelijkheden op de stranden.

Ook aan de kust ten noorden en zuidwesten van Smokvica liggen mooie kleine kustplaatsjes zoals Prizba of Prigradica met mooie stranden. Ongeveer 40 minuten met de auto in de buurt van Lumbarda ligt het strand Vela Przina, een van de mooiste zandstranden van Kroatië. Ook een bezoek waard is het strand van Pupnatska Luka ten zuiden van Pupnat, ongeveer 12 km ten oosten van Smokvica.

Bezienswaardig

Archeologische vondsten zoals Romeins en Grieks keramiek laten zien dat het gebied van Smokiva al sinds de oudheid wordt bewoond. De eerste documentaire vermelding vond echter pas in het begin van de 13e eeuw plaats. Door de eeuwen heen leefden de inwoners van Smokvica onder Venetiaanse en Oostenrijks-Hongaarse heerschappij en verdedigden ze zich met succes tegen Turkse piraten aan het begin van de 18e eeuw. Deze overwinning wordt vandaag de dag nog steeds gevierd met de zwaarddans Kumpanija, die vergelijkbaar is met de Moreska uit Korcula.

Kerk van de Heilige Maagd van Zuiverheid

De kerk van de Heilige Maagd van de Zuiverheid, gebouwd in neoromaanse stijl, werd in 1920 gebouwd op de fundamenten van een 17e-eeuwse kerk volgens de plannen van de bekende Kroatische kunstenaar Oton Ivekovic, die lesgaf aan de Academie voor Schone Kunsten o.a. in Zagreb.

Kerk van Sv. Mihovil

Op een heuvel, iets erboven, staat het kerkje van Sveti Mihovil. De kerk werd voor het eerst genoemd in 1346 na Christus. en eromheen was het oude stadscentrum van Smokvica. Vanuit het kerkje heb je een fantastisch uitzicht over de plaats en over de wijngaarden en olijfboomgaarden in de omgeving tot aan de zee op ongeveer 4 km afstand.

Toreta wijnkelder

De Toreta-wijnkelder, die al generaties lang wordt gerund door de familie Banicevic, biedt uitstekende wijnen die kunnen worden geproefd. De wijnkelder is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur. Wel raden we aan om een ​​afspraak te maken.

Daria's Sevilla Orange Delights

Direct naast de Toreta-wijnkelder bevindt zich de kleine winkel van Daria Tomasic, die heerlijke producten maakt van sinaasappels van eigen bodem. Je kunt de producten proeven (sinaasappelsap, jam en zoetigheden), het ene of het andere bitterzoete souvenir uit Zuid-Dalmatië kopen en een kijkje nemen in de tuin van het huis, die met veel liefde en toewijding is aangelegd.

Meer attracties

Rond Smokvica zijn er nog een paar andere bezienswaardigheden, zoals de overblijfselen van het oude kasteel op de top van een heuvel. Het landschap van het ongeveer 2.400 hectare grote gemeentelijk gebied is de moeite waard. De omliggende wijngaarden (ca. 240 hectare) en olijfgaarden (ca. 140 hectare) nodigen uit tot het maken van wandelingen en fietstochten door de prachtige omgeving.

Sport- en recreatiemogelijkheden

Smokvica biedt een scala aan mogelijkheden voor actieve vakantiegangers om het dorp en de omliggende wijken te verkennen. In het naburige Brna bij Hotel Feral worden watersporten aangeboden en tennisbanen zijn te vinden in de baai van Istruga bij Brna.

Het bijna 25 km² grote gebied rond Smokvica biedt tal van mooie wegen en paden waarop u het gebied rond het dorp tot aan de kust kunt verkennen tijdens wandelingen. Het plaatselijke VVV-kantoor biedt wandelkaarten en informatie over de zes officiële wandelroutes rond Smokvica.

Vier officiële fietsroutes wachten op actieve vakantiegangers in Smokvica. De fietspaden zijn gemarkeerd en ingedeeld naar moeilijkheidsgraad. Vanuit Smokvica kunt u op de fiets het omliggende binnenland en de kustplaatsen bezoeken.

Nachtleven

In Smokvica is het vrij rustig en zoek je tevergeefs naar disco's en clubs in het idyllische dorpje. Als u het nachtleven op het eiland Korcula wilt verkennen, is een uitstapje naar het stadje Korcula aan de oostkust of naar Vela Luka aan de westkust de moeite waard. Maar u kunt uw vakantie-avonden ook afsluiten in een van de café-bars of tavernes in Smokvica.

Accommodaties in en nabij Smokvica vindt u hier.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden