Vela Luka Korcula Dalmatië

De prachtige stad Vela Luka ligt aan de westkust van het eiland Korcula, ongeveer 45 km ten westen van de gelijknamige stad in de regio Dalmatië in Kroatië. Hoewel de stad Korcula de meest bekende plaats op het eiland is, is Vela Luka met zijn 4500 inwoners de grootste en biedt daarmee ook een breed scala aan diverse toeristische attracties.

Naast de vele sport- en recreatiemogelijkheden in Vela Luka, worden ook de bekende historische bezienswaardigheden, zoals de Vela Spila-grot, en de avondevenementen met traditionele dansen en vissersliederen gewaardeerd.

Omlijst door de twee bergen Spilinski rat en Humic, op wiens helling ook een deel van de stad ligt, wordt de stad beschermd tegen de koude wind en verrukt haar bezoekers met een mild mediterraan klimaat, met verfrissende Maestral-winden op warme zomerdagen.

In dit aangename klimaat kunt u genieten van de unieke baaien en stranden, evenals de vele mooie restaurants en cafés aan de kust en wordt u meteen gegrepen door de unieke vakantie flair van de stad. 

Rond de kust van Vela Luka zijn er veel kleine baaien en eilanden, waar u heerlijk kunt zwemmen en diverse stranden bieden.

Proizd-eiland

De stranden "Bili boci" aan de noordkant van het eiland behoren tot de mooiste stranden van de hele Adriatische kust en zijn daarom al meerdere malen als zodanig bekroond. De witte rots die zich in de turquoise zee stort en de sneeuwwitte kiezelbaaien omringt, betovert elke bezoeker van het eiland. Dagelijks vertrekken er rondvaartboten vanuit Vela Luka, waarvan sommige ook vispicknicks aanbieden.

Naaktstrand

Er is ook een naaktstrand op het eiland Proizd, een beetje geïsoleerd van de belangrijkste stranden. Het strand is deels rotsachtig, deels kiezelachtig, maar net zo prachtig als de rest van de stranden van het eiland met de turkooisblauwe zee.

Stadsstrand Vranac

Recht voor de stad ligt een lang betonnen gebied dat bekend staat als het stadsstrand van Vela Luka. Op de betonnen strook vind je ligbedden om te relaxen en te zonnen en rondom vele restaurants en bars die uitnodigen om te vertoeven en te genieten. Slechts een stap verwijderd is de zee, die met kiezelstenen naar binnen stroomt en indruk maakt met zijn heldere water.

Osjak eiland

Het kleine eilandje ligt net voor de kust van Vela Luka en biedt een landschap van ongerepte natuur waar ieder hart sneller van gaat kloppen. Het hele eiland is bedekt met weelderige dennenbossen, waarin men herhaaldelijk kleine grotten tegenkomt en ook wandelpaden die de prachtige baaien van rotsen en kiezelstenen met elkaar verbinden.

Hondenstranden en "wilde stranden"

Helaas zijn er geen officiële hondenstranden in de buurt van Vela Luka, maar u bent van harte welkom om uw hond mee te nemen in de vele kleine baaien rond de stad die geen officiële stadsstranden zijn.

Vela Luka is voor veel historici een belangrijke plaats vanwege zijn historische vondsten en herbergt daarom ook een aantal zeer interessante bezienswaardigheden.

Grot Vela Spila

De Vela Spila-grot ligt boven de stad en staat bekend om zijn historische vondsten, die uniek zijn in heel Zuidoost-Europa. De oudste vondsten zijn meer dan 20 duizend jaar oud en getuigen van het eerste menselijke leven in deze regio in de late steentijd.

Het culturele centrum van Vela Luka ligt in het stadscentrum en herbergt een verzameling geschenken van vele bekende kunstenaars uit heel Europa, evenals een archeologische collectie met veel vondsten en hedendaagse getuigen van de stad. Omdat Vela Luka altijd een stad van kunstenaars en inspiratie is geweest, ontdek je hier veel mooie en interessante dingen uit bijna alle tijdperken.

Parochiekerk van St. Joseph

De parochiekerk van St. Joseph ligt naast het cultureel centrum en is de centrale locatie voor de grote ceremonies op veel katholieke feestdagen. Het klassieke gebouw werd pas in 1948 voltooid en was uitgerust met een kruisweg bestaande uit 15 reliëfs van de beroemde kunstenaar Anka Prizmic.

Kuuroord Kalos

Wie zich helemaal in de watten wil laten leggen in deze prachtige baai kan dat in het aan de rand van de stad gelegen kuurcentrum van Kalos. De geneeskrachtige modder van Lima wordt al vele jaren door verschillende generaties gebruikt voor genezing en behandeling en wordt nu aangegrepen als een kans om een ​​kuuroord in de stad te vestigen.

Bovenal biedt de plaats een aantal verschillende watersportmogelijkheden, maar ook de andere gebruikelijke vrijetijdsactiviteiten.

Duiken en snorkelen

In Vela Luka is een duikschool die verschillende duikcursussen geeft van beginner tot gevorderd en je inzicht geeft in de ongelooflijke onderwaterwereld.

In de zomermaanden vindt u op het strand veel aanbieders die u verschillende boten en watersportvoertuigen verhuren. Voor de grote nautische fans biedt de haven in de baai ook zowel ligplaatsen als verhuur.

Door de vele kleine baaien in Vela Luka zijn er veel mooie visplekken die garant staan ​​voor vissen.

Fietsen rond Vela Luka

Rond Vela Luka en het kleine stadje Blato, ongeveer 10 km naar het oosten, is er een breed netwerk van fietspaden waarop u naar de mooiste hoekjes kunt fietsen door idyllische natuurlijke landschappen en naar de fantastische stranden en baaien.

In Vela Luka eindigen de avonden zeer rustig in de restaurants en bars van de stad met traditionele muziek en een ongelooflijke levendigheid van de lokale bevolking, die in het weekend tot laat in de nacht feestviert met de toeristen. Wie een club of discotheek zoekt, vindt de dichtstbijzijnde in de stad Korcula.

Accommodaties in en nabij Vela Luka, vindt u via deze link.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden