Dubrovnik vakantie Kroatië 2023

Dubrovnik
Dubrovnik is de mooiste stad van de gehele Kroatische Adriatische Zee. Het is een van de meest zuidelijke steden aan de kust en heeft ongeveer 50.000 inwoners. Tijdens de Kroatische oorlog in de jaren 1991 en 1992 werd de omgeving, maar ook de historische binnenstad van Dubrovnik flink beschadigd. Inmiddels zijn bijna alle sporen van de oorlog gewist. Dubrovnik werd in 1997 op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Vanwege de natuurlijke omgeving en het historische centrum uit de Middeleeuwen, mag een bezoek aan Dubrovnik tijdens uw vakantie aan Kroatië niet ontbreken. 

Kroaten en Serviërs brengen vooral in het weekend een bezoek aan Dubrovnik, de winkelstraten zijn dan vaak overvol.
Vanaf de kustweg kunt u Dubrovnik vrij eenvoudig bereiken. Parkeer u auto direct, voor een klein bedrag kunt u uw auto parkeren op de grote parkeerplaats net buiten de stadsmuur. Dit is een goed uitgangspunt om de stad te verkennen.

Ten minste een dag tijdens uw vakantie in Dubrovnik, moet u een korte cruise inplannen. De Elafite eilanden bevinden zich direct voor de stad, vele bootstochten vertrekken vanuit de haven van Dubrovnik naar diverse eilanden en hun prachtige stranden.
Veel Europeanen zijn verrast door de Kroatische stranden tijdens hun eerste vakantie in Kroatië.

In tegenstelling tot andere badplaatsen aan de Middellandse zee, zijn er in Kroatië slechts een paar zandstranden. Zelfs op de Elafite eilanden, bestaat het strand eerder uit vrij grof grind en betonnen platen.

In Dubrovnik kunt u op een paar plaatsen ook in zee zwemmen. Op verschillende plaatsen langs de 1940 meter lange stadsmuur bevinden zich diverse cafés en op de betonnen terrassen kunt u zonnen, maar ook een sprong wagen in de zee. De stadsmuur is op sommige plekken zelfs 6 meter breed en volledig toegankelijk voor het publiek. Als u Dubrovnik bezoekt, mag een rondleiding en bezichtiging van de stadsmuur niet ontbreken. Rondleidingen worden in diverse talen aangeboden. 

De smalle steegjes kunt u vanaf de stadsmuur zien vanuit een ander perspectief. Nog een tip, de rondleiding over de stadsmuur duurt meer dan een uur, schaduw is niet aanwezig, neem dus zeker iets te drinken mee. Tijdens de rondleiding krijgt u een goed overzicht over de tuinen, kerken en alle bezienswaardigheden. 

Nu kunt u te voet de verkeersvrije oude binnenstad verkennen en de kerken van binnen bekijken. De oudste apotheek in Europa gelegen in het Franciscaner klooster, moet u ook zeker bezoeken.
Op de "Stradun", de winkelstraat van Dubrovnik kunt u prima eten, de prijs ligt wel in de hogere prijsklasse.

Via kleine steegjes bereikt u cafés en restaurants, waar u tegen een iets lagere prijs iets kunt bestellen. Buiten Dubrovnik is het nog veel goedkoper, op het menu staat vaak verse vis, salades, pizza of een goede steak.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden