Slatine populaire bestemming op het eiland Ciovo

Het 1200 inwoners tellende dorp Slatine is gelegen aan de oostelijke hoek van het eiland Ciovo, die met het vasteland wordt verbonden door een brug via de oude stad Trogir. Het vissersdorp Slatine is met de voorstad  Arbanija verbonden.

Slatine ligt op slechts 8 kilometer van de beroemde UNESCO stad Trogir. De naam Slatine komt van het woord "Slatina" en betekent bron. Een lange tijd geleden waren er verschillende bronnen met heilig water. Tegenwoordig is Slatine bekend door zijn vissers, landarbeiders en voor zijn kleine kerk.

 Naast de mooie vakantiewoningen in Slatine, trekken vooral de prachtige kiezel baaien en stranden, die zich uitstrekken langs de kust vele toeristen naar het vissersdorp. Ook vanwege de nabijheid van het middeleeuwse Trogir en de grote stad Split, is Slatine inmiddels uitgegroeid tot een toeristische plaats.

Op de kiezelstranden kunt u heerlijk tot rust komen en genieten van de zon. Het grootste strand is het Slatine strand, het bestaat uit kleine steentjes. Er douches en kleedkamers aanwezig en tegen een vergoeding kunt u ligstoelen en parasols huren. Er is zelfs een strandbar genaamd Lumbrelin. Het meest populaire strand in Slatine is het Kava strand. Dit strand ligt op ongeveer 4 km ten oosten van Slatine. Het strand bestaat uit kiezels. Er is een klein café op dit gedeelte van het strand. Bij de ingang van Slatine is het kiezelstrand Saskur. Op het strand is een bar, douches en kleedkamers.

Bezienswaardig is de bedevaartkerk Prizidnica. Het is gelegen op 4 km van Slatine en werd direct gebouwd in een rots, in het jaar 1546. Er zijn twee routes naar de kerk, een via het vasteland en de andere via de zee. De kerk wordt op vier speciale feestdagen in het jaar door gelovigen uit Slatine en andere nabijgelegen steden als bedevaartsoord bezocht (Paasmaandag, Pinksteren zondag, 8 september, de eerste zondag na de Geboorte van Maria en 8 december onbevlekte ontvangenis).

Tijdens de zomermaanden gaan regelmatig boten van Trogir naar Split via Slatine en natuurlijk terug. Volledig vrij van stress en zonder verkeer, kunt u genieten van de Kroatische zon en het prachtige landschap aan boord van het schip. Ook een idee voor het hele gezin, u kunt waterfietsen ter plaatse huren. Zo kunt u rustige baaien ontdekken, uw kinderen ontdekken tijdens het snorkelen de onderwaterwereld en u geniet van de zon. 

Tijdens de zomermaanden, worden zo nu en dan kleinere concerten en festivals gehouden, daarbij wordt u verwend met typisch Dalmatische gerechten zoals verse gegrilde vis, vlees en de heerlijke Kroatische wijn. Het dorp Slatine ligt op ongeveer 841 afstand van München en kan in 9 uur en 48 minuten worden bereikt. Vanaf het nabijgelegen luchthaven van Split neemt u de bus naar Trogir en vanaf daar is het niet ver meer. Naast talrijke restaurants zijn er ook twee supermarkten.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden