Pasman eiland Dalmatië biedt rust en ontspanning

Het eiland Pasman in Dalmatië is de ideale bestemming voor vakantiegangers die ver van de toeristische drukte op zoek zijn naar een rustige plek om te rusten en te ontspannen in Kroatië.
Op 57 km² wonen slechts 3400 inwoners en de belangrijkste plaatsen zijn Tkon en Pasman.
De accommodatie lijkt veel op typische Robinson huizen en zoals de naam al doet vermoeden liggen ze aan afgelegen baaien.
Door middel van een brug in het noorden van het eiland, is het eiland Pasman verbonden met het naburige eiland Ugljan. Pasman is in tegenstelling tot Ugljan nog minder ontdekt door toeristen en heeft duidelijk minder inwoners.
De hoofdstad en het toeristische centrum van het eiland Pasman is het 450 inwoners grote gelijknamige vissersdorp Pasman. Het levendigste gaat het er aan toe in de veerplaats Tkon, die over een uitstekende veerverbinding met Biograd na Moru beschikt. Pasman heeft met het eiland Ugljan een regelmatige busverbinding en vanaf Ugljan een veerverbinding met Zadar.  Een weg op het eiland verbindt alle dorpen met elkaar, maar er zijn nog veel meer Robinson huizen op Pasman, die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn met de auto.

Over de genoemde weg en vervolgens via wandelpaden bereikt u de prachtige stranden, omringd door ongerepte natuur. Het eiland Pasman is niet overspoeld door toeristen en iedereen die op zoek is naar een eenzame baai zal slagen.

Bezienswaardigheden op Pasman: er zijn o.a. individuele archeologische vondsten uit de vroege steentijd. Verder zijn er overblijfselen van Illyrische steden en eenvoudige vestingwerken op verhoogde plaatsen,  Romeinse ruïnes, diverse mozaïeken, een stenen beeld van Sint Michaël uit de 12e eeuw en vele andere culturele bezienswaardigheden. Voorbij het dorp Tkon staat de Benedictijner klooster van de heilige Cosmas en Damian daterend uit het jaar 1125. De kerk, ontworpen in gotische stijl, werd gebouwd op de ruïnes van een vroegere romaanse kerk tussen 1369 en 1419. Ten noorden van Kraj, vindt u een Franciscaner klooster uit 1390. Het klooster heeft een kerk en een binnenplaats uit de 16e eeuw. Het klooster werd gereconstrueerd in het jaar 1557.

Op het eiland Pasman kunt u ook heerlijk wandelen, rond het eiland loopt een 24 km lange panoramaweg. Hij gaat over verschillende verhogingen en heuvels en geeft wandelaars een adembenemend uitzicht op het eiland Pasman en de omliggende kleinere eilanden.

De belangrijkste dorpen op het eiland Pasman zijn: Pasman, de gelijknamige plaats is gelegen in het oosten van het eiland en heeft ongeveer 450 inwoners.  Reeds in 1067 dook de plaats onder de naam Postimana voor het eerst op in de boeken. In Pasman staat een parochiekerk uit de 18e eeuw.
Het dorp Tkon ligt net ten zuiden schuin tegenover de stad Biograd, van hier vertrekken de meeste veerboten. Vanuit de omliggende heuvels heeft u een fantastisch uitzicht op Biograd en de nabijgelegen eilanden. De meeste bewoners leven nog van de visserij, landbouw en olijventeelt. Het toerisme bereikt ook langzaam Tkon, Een ander dorp is genaamd Zdrelac, voor het eerst genoemd in het jaar 1397 en nu een populaire bestemming voor watersporters en duikers. Het dorp ligt in het noorden van het eiland.
Andere plaatsen op het eiland Pasman zijn: Banj, Barotul, Dobropoljana, Nevidane, Mrljane en Kraj.

Geniet van de onbedorven natuur van het eiland Pasman en verblijf eens in een  Robinson Crusoe huis en u zult na uw vakantie zeker uitgerust en ontspannen terugkeren.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden