Olib Kroatië idyllische rust en afgelegen baaien

Het eiland Olib is gelegen in de regio Dalmatië van Kroatië, ten oosten van het eiland Silba. 
Het behoort  tot de eilandenarchipel van Zadar.  Het eiland heeft een oppervlakte van 26 km² en heeft ongeveer 140 inwoners. 

Met de veerboot vanuit Zadar, kunt u het eiland het hele jaar goed bereiken. Aangezien er geen auto's rijden, is het eiland ideaal voor degenen die willen ontsnappen aan de dagelijkse stress en echt willen ontspannen. Op het eens zo dichtbevolkte eiland wonen tegenwoordig slechts 140 mensen, die zich vooral werkzaam zijn in de landbouw en de visserij. U zou bijna denken dat het eiland totaal verlaten is. De idyllische rust en afgelegen baaien geven een gevoel van grenzeloze vrijheid en luchtigheid.

Dit eiland is niet een typisch vakantie eiland, maar dit maakt het eiland nog aantrekkelijker. De pittoreske schilderachtige baaien die zich uitstrekken langs het gedeeltelijk rotsachtige landschap, beloven de watersporters en andere badgasten een unieke ervaring. Op het eiland heerst een bijzondere sfeer, die bijdraagt ​​aan het herstel van het lichaam en de ziel.

Op het eiland is slechts één plaatsje dat ook de naam Olib draagt. Het dorp ligt aan de westelijke kant van het eiland tegenover het eiland Silba. Het huidige dorp Olib is ontstaan ​​uit een aantal kleinere dorpen die door de eeuwen heen samen zijn gegroeid.

Aan de westelijke kant van het eiland bevindt zich de grootste baai genaamd Olib. De baai Slatinica, met het mooiste strand van het eiland, is gelegen aan de oostelijke kant. De baai van Sv. Nikola met de gelijknamige  kerk is goed beschermd tegen de Bora en is daarom geschikt voor zeilers en watersporters.

Op het eiland Olib zijn een paar goede, typisch Dalmatische tavernes. Hartige vlees- en visspecialiteiten en lokale wijnen worden geserveerd in een gezellige sfeer.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden