Pirovac klein vissersdorp in Dalmatië

Het kleine vissersdorp Pirovac ligt beschermd in een baai aan de kust van Dalmatië, tussen Zadar en Sibenik. Het idyllische resort biedt gasten een aantal stranden en romantische baaien. De bewoners leven naast het toerisme. Daarom kunt u tijdens een uitstapje over de dorpsgrenzen, genieten van de typische mediterrane sfeer met de vele olijfbomen en wijngaarden.

Ten zuiden van Pirovac ligt de Maikirina baai, die bekend is om zijn geneeskrachtige modder.  
De helende eigenschappen van dit slib werd reeds gewaardeerd door de oude Romeinen. Ze bouwden er enkele baden en huizen, de overblijfselen kunt u nog steeds aanschouwen.

In 1298 werd de stad voor het eerst genoemd. De deels bewaard gebleven stadsmuur toont de lange geschiedenis van Pirovac. De muur werd in het begin van de 16e eeuw om de stad te verdedigen.  De parochiekerk van de Heilige Juraj is een van de blikvangers van Pirovac, het werd ook gebouwd in het prille begin van de 15e eeuw en aangepast aan de barokke stijl in de 18e eeuw.

In Pirovac bevinden zich een aantal restaurants en kleine tavernes, die hun bezoekers verwennen met de culinaire specialiteiten uit de regio. Veel vlees- en visspecialiteiten, schaal- en schelpdieren maar ook de wijnen uit de regio zullen u zeker weten te bekoren.

Voor de kust van Pirovac ligt het eiland Sustipanac, hier zijn ook overblijfselen uit de Romeinse tijd ontdekt. Op Sustipanac zijn ook ruïnes van de verlaten oude Franciscaner klooster uit de 19e eeuw.

Naast de vele recreatieve faciliteiten, kan de actieve vakantieganger op het meer van Vrana (4km) prima vissen, maar rond het meer zijn diverse fiets- en wandelpaden.  Het meer is met een lengte van 12 km het grootste meer in Kroatië. De populaire badplaats biedt actieve vakantiegangers een opmerkelijk scala aan sport- en recreatiemogelijkheden. Ter plaatse zijn er beachvolleybal, tennis en jeu de boulesbanen. In Pirovac kunt u kiezen u vele accommodaties.

In en rond Pirovac zijn er tal van stranden en baaien. Het grootste strand, "Lolic" strekt zich bijna uit over de hele baai van Pirovac. Een ander kleiner strand ligt aan het einde van het dorp.  Naast deze twee stranden, zijn er veel rijke verborgen baaien, kustlijnen en rotsachtige plateaus die geschikt zijn om een dag aan zee te verblijven. De idyllische kiezelstranden, rotsachtige secties en het eiland Sustipanac en  de vele verborgen baaien zijn slechts een paar redenen waarom het stadje zeer gewaardeerd wordt vooral door zwemmers. De onderwaterwereld voor de kust kunt u tijdens het snorkelen en duiken verkennen.

Voor toeristen die geïnteresseerd zijn in cultuur is Pirovac ook een interessant uitgangspunt. Ter plaatse zijn er vele culturele bezienswaardigheden, waaronder diverse religieuze gebouwen en ruïnes van de oude stadsmuur en een voormalig Franciscaner klooster.

Aan het einde van de dag kunt u voor een aperitief of een cocktail terecht in één van de bars of restaurants aan de Riviera. Als u wilt dansen kunt naar de discotheek Barbarella's.  Meer disco's en clubs zijn te vinden in Biograd, Zadar en Sibenik.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden