Punat een populaire vakantiebestemming Kroatië

De plaats Punat ligt in het zuidelijke deel van het eiland Krk,  in de Puntarska Draga-baai, een van de best beschermde baaien aan de Adriatische Zee. De baai wordt verbonden door de smalle straat Usta met de open zee. Voor watersporters is de baai een paradijs. De lokale jachthaven biedt plaats aan maximaal 850 boten.

Punat voor het eerst genoemd in 1377, heeft een typische kustplaats architectuur, met zijn karakteristieke ronde bogen, terrassen en de pleinen Vela placa en Mala placa, ooit het centrum van de stad. Tuinen, olijfbomen en groene vlaktes omringen de oude stad. 
Punat is vernoemd naar de brug (Lat Pons), die bij de ingang van de baai Puntarska Draga lag en die ooit Prniba met de oostkust verbond.

De inwoners van Punat leefden eeuwenlang op de verkoop van olijven, wijn en vijgen. U kunt dit nog steeds zien aan de kleine gebouwen met steile trappen langs de hellingen. In het oude centrum van Punat zijn er talloze smalle, kronkelende straatjes die de plaats een speciale charme verlenen.
Direct voor Punat, in het midden van de baai Punarska Draga, ligt het kleine eiland Kosljun. In het dorp zelf vindt u enkele bezienswaardigheden zoals., de parochiekerk van de Heilige Drie-eenheid of de oude oliemolen uit de 18e eeuw, waarin tegenwoordig tentoonstellingen worden gehouden.

In de loop van de tijd is Punat een populaire vakantiebestemming geworden, met een breed scala aan magische stranden en een goede selectie restaurants om u te verwennen met culinaire hoogstandjes.

Stranden
In Punat en omgeving heeft u een ruime keuze aan stranden. De meest populaire en meest bezochte is veruit het belangrijkste strand Punta Debija. De andere stranden in de buurt bieden ook een gevarieerde selectie. Kies tussen afgelegen baaien, een naaktstrandje of het hippe privéstrand.

Strand Punta Debija (China Beach)
Op slechts ongeveer 2000 m afstand van het centrum ligt het hoofdstrand Punta Debija, dat ook de bijnaam China Beach heeft. Het is een kiezelstrand met enkele zand gedeelten. Douches, kleedkamers en toiletten zijn beschikbaar.

Strand van Dunat
Tussen Krk en Punat, onder het dorp Kornic, ligt het landgoed Dunat. Het is een prachtig kiezelstrand met ook een aantal rots gedeelten. Op het strand kunt u parasols en ligstoelen huren en er is een restaurant. Het heeft een prachtig uitzicht op de baai en de jachthaven.

Strand Galapagos
Direct naast het strand van Dunat ligt het exclusieve privéstrand van Galapagos. Overdag kunt u hier een ontspannend bad nemen en 's avonds is het een populaire ontmoetingsplek voor een goede cocktail en om de dag te eindigen.

Naaktstrand Konobe
Het naturistenstrand Konobe ligt op ongeveer 5 km buiten het dorp Punat in de richting van Stara Baska. Direct daarachter ligt ook de camping met dezelfde naam Konobe. Het kiezelstrand is open voor het publiek.

Het overzichtelijke centrum van Punat ligt tussen de jachthaven en Camp Pila. Er zijn talloze goede restaurants, kleine winkels, ijssalons en cafés. Wandel over de prachtig aangelegde boulevard en geniet van de vakantiesfeer. Vanuit de jachthaven worden veel uitstapjes naar de naburige eilanden aangeboden. Het kloostereiland Kosljun ligt op slechts ongeveer 800 meter afstand van Punat en is een populaire bestemming. Vanuit Punat bereikt u Kosljun in een paar minuten met een taxiboot en daar vindt u tal van bezienswaardigheden.

Camping Pila is een grote camping (max. aantal plaatsen, 600, grote plaatsen - schaduw van dennenbomen - restaurant - supermarkt - centrum 500 m). Adres: Punat, 51521 Punat, Hrvatsko Primorje (Adriatische kust) / Kroatië.
GPS: N 45.01488, E 14.62833
N 45°00'54", E 14°37'42".