Kali dorp op het eiland Ugljan

De badplaats Kali in Kroatië is de grootste plaats op het eiland Ugljan en grenst in het oosten aan het Zadar-kanaal en in het zuidwesten aan het centrale kanaal van de Zadar-archipel. De twee eilanden Veli Školj en Pohliba behoren ook tot het gemeentelijk gebied. Kali is een droomplek voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en ontspanning en toch het grote aanbod aan bezienswaardigheden, eersteklas restaurants en gezellige café-bars niet willen missen.

Naast heerlijke stranden met kristalhelder water, die zorgen voor heerlijke zwemdagen, zijn er ook enkele betoverende natuurlijke baaien, omgeven door weelderig groen, waar u een heerlijke tijd in afzondering kunt doorbrengen.

De inwoners van Kali zijn er trots op dat het pittoreske stadje een van de beroemdste vissersdorpjes van Kroatië is en dat de traditie van de tonijnvisserij generaties teruggaat. Deze connectie met de visserij wordt elk jaar gevierd tijdens het prachtige vissersfestival 'Kaljske ribarske noći'. Naast de visserij en het toerisme staat Kali ook bekend om zijn uitstekende olijfolie, de bomen groeien in het heerlijke, warme klimaat op de heuvels achter het dorp, waardoor de olie zijn eigen delicate smaak krijgt.

Het dorpscentrum van Kali, dat voor het eerst werd vermeld in 1299, bestaat uit oude, goed bewaard gebleven stenen huizen die typisch zijn voor Dalmatië, die de plaats een charmante mediterrane flair geven. Er is altijd veel activiteit op het centrale plein en de kronkelende steegjes nodigen uit tot een ontspannen wandeling, waarbij gasten vaak stoppen bij een van de traditionele restaurants. Hier worden de gasten verse Dalmatische delicatessen geserveerd, zoals vers gevangen vis of gegrilde gerechten met lokale wijn.

Iedereen die Kali en de omgeving wil verkennen, vindt een uitstekend, goed gemarkeerd netwerk van fiets- en wandelroutes. Naast diverse bezienswaardigheden in Kali, zoals de parochiekerk van St. Lawrence of de grotten Vela Pećina en Mala Pećina, zijn er ook diverse waardevolle bezienswaardigheden in de omliggende vakantieoorden. Bovendien bieden Kali en het hele eiland Ugljan uitstekende sportinfrastructuur en sportmogelijkheden.

Verborgen baaien, zand- en rotsstranden, een kristalheldere zee en het strand in het centrum van de plaats geven de gast de keuze om op een van deze plekken de lang gezochte rust te vinden

Het enige wat u hoeft te weten is wat voor soort plek u wilt vinden, zodat u achterover kunt leunen en kunt genieten van de sfeer van de zee, de zon en de ongerepte natuur die u zal betoveren met zijn stilte en schoonheid, waar u ook bent, voel de mediterrane sfeer van deze regio het beste.

Batalaza-strand

Het mooie Batalaža-strand ligt ten oosten van het dorpscentrum in een kleine baai. Het strand bestaat uit kiezelpartijen en betonnen plateaus. Het gezinsvriendelijke strand heeft geen steile helling en is ook geschikt voor niet-zwemmers. Op sommige plaatsen leiden trappen naar het kristalheldere water. Helaas is er nauwelijks natuurlijke schaduw op het strand. Naast sanitaire voorzieningen en kleedruimtes is er direct aan het strand een populaire strandbar, die uw culinaire welzijn garandeert.

Petra Dundova-strand

Het kleine strand van Petra Dundova ligt direct naast de haven van Kali en het park Petra Dundova. Het strand is gemaakt van fijne kiezelstenen en heeft betonnen plateaus om te zonnebaden, terwijl enkele bomen aan de achterkant voor aangename schaduw zorgen. De toegang tot de zee is gemakkelijk en ook geschikt voor kinderen. Er is ook een kleine kinderspeelplaats in het aangrenzende park. Er is een gezellig café en een minimarkt vlakbij het strand.

Lamjana-strand

Een fantastisch mooie plek om te zwemmen ligt ongeveer 2 km ten zuidwesten van Kali, het Lamjana-strand. De pittoreske baai is gemakkelijk te bereiken met de auto of fiets via de toegangsweg Put Male Luke. Lamjana Beach is omzoomd met kiezelstenen en is vooral populair bij gezinnen met kinderen vanwege de ondiepe toegang tot de zee. Op Lamjana Beach is er een strandbar, kiosk en beachvolleybalveld. Parkeren bevindt zich boven het strand. De prachtige baai van Poforca ligt op slechts 500 meter afstand.

Otric-strand

Langs de Otric-promenade aan het water, die ten oosten van het centrum van Kali ligt, zijn er naast de redelijk drukke kust enkele mooie zwemmogelijkheden. Het Otric-strand is vooral populair bij zwemmers die op zoek zijn naar rust en ontspanning, maar ook bij vakantiegasten met honden. Langs de Otric-boulevard aan het water liggen prachtige zwemplateaus die ideaal zijn om te zonnebaden. Het strand loopt grotendeels langzaam af in zee. Er zijn geen sanitaire voorzieningen of restaurants langs de Otric. De beste manier om het strand te bereiken is te voet.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden