Trsteno rustige badplaats in Dalmatië

Het kleine resort Trsteno ligt direct aan de hoofdweg in de richting van Dubrovnik in het zuiden van de regio Dalmatië. Als u de op het eerste gezicht onopvallende, pittoreske plaats bereikt, ziet u meteen de twee machtige meer dan 500 jaar oude platanen,  die het hoofdplein van Trsteno direct aan de kustweg sieren.

Trsteno kijkt terug op een lange geschiedenis. Archeologische vondsten getuigen van de nederzetting van het dorp al in de 5e eeuw. Rond 1399 behoorde Trsteno tot de toenmalige Republiek Dubrovnik. Vooral in de 15e en 16e eeuw bouwden edelen uit Dubrovnik hun zomerresidentie in het kleine kustplaatsje.

Boven de hoofdweg liggen de woonwijken van de ongeveer 230 inwoners grote plaats.  Een klein bordje verwijst discreet naar de camping van het dorp, die zich onder de hoofdweg bevindt. Volg de kleine weg naar beneden naar de zee en ontdek de mooiste hoekjes van Trsteno. In de afgelopen 20 jaar zijn veel gebouwen gerestaureerd en ontving de botanische tuin veel nieuwe planten,

Direct tegenover camping Trsteno,  ligt het arboretum, de botanische tuin van Trsteno. Het betoverende park, dat dateert uit de 15e eeuw, is 28 hectare groot en wordt omzoomd door meer dan 400 soorten planten, maar ook met de voormalige zomerresidentie van de adellijke familie Gucetic-Gozze, fonteinen en het bekende standbeeld van Neptunus. 

Talrijke scènes uit de beroemde tv-serie Game of Thrones werden opgenomen in het arboretum. Bijna verborgen, onder de botanische tuin nodigt een fantastische kleine baai uit om te zonnebaden en te zwemmen.

Trsteno is een rustig resort waar het ondanks de kustweg rustig is. 'S Avonds bezoekt u de kleine lokale Konoba Canossa of een van de restaurants in de naburige kustplaatsen. Houdt u van meer actie, u bereikt met de lokale bus of auto Dubrovnik in 30 minuten.

Vanaf de kustweg ziet u de magische zwemmogelijkheid van Trsteno niet.  Een reden misschien dat het strand alleen wordt bezocht door de lokale bevolking en toeristen die verblijven in Trsteno.

Wanneer u het strand bezoekt, wordt het aanbevolen om de auto te verlaten en de korte wandeling langs het arboretum te maken, omdat er geen parkeergelegenheid is bij de havenbaai en de toegangsweg erg smal is en weinig tot geen alternatief biedt.

Onder het arboretum is de botanische tuin van Trsteno een kleine haven, die ideaal is om te zwemmen. Aan de ene kant biedt de betonnen kade van de haven een mogelijkheid om te zonnen.

Aan de overkant zijn er rotsplateaus waarop men ook kan zonnen. Trappen en ingangen vergemakkelijken de toegang in het heldere water.  Er zijn geen cafés, voorzieningen en evenmin natuurlijke schaduw op dit strand.

Langs de kust van Trsteno naar het noordwesten in de richting van Slano en in het zuiden in de richting van Dubrovnik, zijn er veel meer mooie zwem en zon mogelijkheden op stranden en in afgelegen baaien.

Het strand Veliki Zali, tussen Bresecine en Slano is ook een bezoek waard. Op het strand is een bar, restaurant, ligstoelen en parasols kunt u huren. Levendiger gaat het er aan toe op het strand van Banje  met uitzicht op de oude binnenstad van Dubrovnik. Bent u op zoek naar een leuk hotel in Trsteno, het grootste aanbod vindt u hier.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden