Skradin romantisch stadje in Dalmatië

Skradin is een klein, romantisch en dromerig stadje in de Dalmatische regio in Kroatië. Het ligt op slechts ongeveer 19 km van Sibenik en ligt direct aan de rivier de Krka.

Skradin is ook bekend als "De poort naar het nationale park Krka", het staat onder monumentenzorg en is een van de oudste steden van het land.

De plaats dient als de ingang van het nationale park Krka, dat vooral aantrekkelijk is voor toeristen vanwege de vele natuurlijke watervallen en de bijna ongerepte natuur. Excursieboten vertrekken hier elke dag.

Het pittoreske decor van de mediterrane stad met zijn smalle, geplaveide straatjes, historische gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, de smaragdgroene rivier Krka voor de deur en de beboste bergen zijn bijzonder aantrekkelijk voor bezoekers. Geen wonder dat beroemde mensen zoals Bill Gates reeds meerdere bezoeken hebben gebracht aan Skradin.

De jachthaven  van ACI Skradin, is een van de mooiste en veiligste havens van Kroatië! Er zijn prima lokale restaurants en een uitstekende selectie lokale wijnen.

Omdat de plaats Skradin direct aan de rivier de Krka ligt, zijn er maar een paar plekken om te zonnebaden op een strand.  Stroomopwaarts zijn er af en toe kleinere baaien waar u zich kunt laten neerploffen.

Strikt genomen is dit geen strand. Sommige toeristen gaan echter zwemmen voor de beroemde Skradinski Buk-waterval.

Skradin is een populaire bestemming, ook voor inwoners uit de regio. Het dorp in Venetiaanse stijl ziet er niet alleen charmant uit met smalle, geplaveide straatjes en oude stenen huizen, maar ook de prachtige haven, de historische kerken en het nationale park Krka op slechts een paar kilometer afstand trekken jaarlijks duizenden toeristen.

Skradin heeft een turbulent verleden door verschillende tijdperken en dit wordt ook weerspiegeld in de architectuur van de vele gebouwen. Loop door het stadscentrum en ontdek bijvoorbeeld de orthodoxe kerk van de Heilige Spiridon, de kerk van God met de klokkentoren of de pastorie.

Het Turina-fort is een middeleeuws fort dat werd gebouwd op de plaats van een oude kasteel ruïne ten tijde van Pavel Subic. Wandel naar het Turina-fort en geniet van een fantastisch uitzicht op Skradin en de omgeving.

De familie Bedrica, die kan terugkijken op 200 jaar traditie van wijn maken, is geen onbekende voor de Europese koninklijke huizen. De familie wijnmakerij Bedrica bevindt zich in het dorp en is een populaire toeristische attractie.

Hun wijn won op de Grand Prix Wine Fair in Toulouse in 1932 en werd erkend als een van de zes beste wijnen ter wereld.

De Krka-rivier, die door kloven maar ook door groene hellingen slingert en zeven watervallen overwint, maakt het Krka National Park zo indrukwekkend. Bij de watervallen van de Krka en in de kloof van de rivier werden delen van de Winnetou-films in de jaren zestig gefilmd.

De verwoeste stad Bribirska Glavica, op een hoog plateau, naast het dorp Bribir, ligt op ongeveer 15 km van Skradin. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Kroatië met een oppervlakte van 72000 m². Dit is ook bekend als "Kroatische Troje" onder archeologen.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden