Tisno pittoreske badplaats Dalmatië

De pittoreske badplaats Tisno ligt in de regio Dalmatië, op ongeveer 27 km van de stad Sibenik. Het bijzondere van Tisno is dat de helft van de plaats over het vasteland (het schiereiland van Tisno) en de andere helft over het eiland Murter ligt. Een brug verbindt sinds de 18e eeuw het vasteland en het eiland en vormt zo de verbinding met het eiland Murter en de eilandwereld van de Kornati-eilanden.

In Tisno, met iets meer dan 1.200 inwoners, heeft de tijd niet stilgestaan. Ooit lag de focus van de bewoners op landbouw, wijnbouw en olijventeelt. Inmiddels is het toerisme echter de belangrijkste bron van inkomsten van Tisno geworden. Het dorp biedt een uitstekende infrastructuur met winkels en alles wat het hart van een vakantieganger begeert.

Tegelijkertijd heeft de plaats de oude tradities behouden. Naast folkloristische evenementen zoals Klapa-uitvoeringen, kunnen bezoekers van Tisno ook historische gebouwen zoals paleizen en kerken ontdekken. Er zijn overal uitstekende stranden, zoals het strand van Jezine om te zwemmen. De stranden lopen meestal vlak af in de kristalheldere zee en zijn vooral populair bij gezinnen met kinderen. 

Voor actieve vakantiegangers worden er gevarieerde sport- en recreatiemogelijkheden aangeboden op de stranden en in Tisno. De badplaats Tisno heeft ook een breed gastronomisch aanbod waarin u kunt genieten van heerlijke mediterrane en internationale gerechten.

Tisno is een blauwgroene oase die fantastische mogelijkheden biedt voor een onvergetelijke vakantie.

Langs de prachtige kust van Tisno zijn er tal van mooie stranden.

Het populaire badstrand Jazine ligt op het vasteland van Tisno, aan de noordkust van het schiereiland Tisno. Het strand, omzoomd met kiezelstenen, loopt langzaam af in zee en is even populair bij grote en kleine zwemmers. Het strand biedt toiletten, douches en kleedkamers, evenals sportfaciliteiten zoals beachvolleybal, minigolf en nog veel meer. Op het strand zijn ligbedden en parasols te huur.

Lovisca strand ligt net buiten Tisno, ongeveer 1,2 km ten westen van het centrum van Tisno. Lovisca strand, dat deel uitmaakt van camping Jezera Village, heeft secties met kiezelstenen en betonnen ligweiden om te zonnebaden. Op het strand zijn er kleedkamers, sanitaire voorzieningen, strandbars, restaurants en nog veel meer. Ligstoelen en parasols kunnen gehuurd worden. Op het strand worden tegen betaling ook recreatieve activiteiten aangeboden.

Het strand van Sv. Andrija ligt aan de oostkant van Tisno (richting Jezera) niet ver van de gelijknamige kapel Sv. Andrija. Het strand biedt voornamelijk rotspartijen en betonnen ligweiden. Bomen aan de rand van het strand zorgen voor natuurlijke schaduw op warme zomerdagen. Het strand zelf heeft geen enkele infrastructuur. Cafés en winkels zijn te vinden in de richting van het centrum van Tisno.

Het strand van Hostin Rastovac ligt op het vasteland van Tisno in het oostelijke deel van het dorp bij de camping Hostin. Het met kiezels omzoomde strand biedt onder andere betonnen ligweiden om te zonnebaden. Op het strand is een koffiebar/strandbar waar je koele drankjes, koffie en kleine snacks kunt kopen. Er is wat natuurlijke schaduw aan de rand van het strand. Er zijn ook parkeerplaatsen beschikbaar in de buurt van het strand.

Broscica strand loopt over een lengte van bijna 100 m langs de westelijke oever tussen Tisno en Camping Village Jezera. Het populaire strand biedt secties met kiezelstenen en betonnen ligweiden die ideaal zijn om te zonnebaden. Aan de rand van het strand zijn er enkele hoekjes met natuurlijke schaduw. Er is ook parkeergelegenheid op het strand. In de zomermaanden is er ook een klein café op het strand van Borscica.

Bezienswaardigheden:

Tisno-brug

De mobiele brug van Tisno is zoiets als het onofficiële centrum van de plaats Tisno. Aan de ene kant de toegangspoort tot het eiland Murter en aan de andere kant een populaire locatie voor tal van verschillende culturele en sportieve festivals. De huidige brug werd in 1968 gebouwd en in de afgelopen decennia meerdere keren gerenoveerd. De huidige brug heeft sindsdien de oude brug vervangen die het eiland Murter aan het begin van de 18e eeuw met het vasteland verbond.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Karavaj

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Karavaj ligt op de Broscica-heuvel, een beetje weg van het nederzettingsgebied van het eilandgedeelte van Tisno. De kerk was aan het begin van de 18e eeuw gebouwd door de Italiaanse familie Gelpi die naar Tisno emigreerde. De kerk was tot 1973 eigendom van de familie Gelpi. De kerk is nog steeds populair vandaag. Vooral op 26 mei, op het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Karavan, trekken pelgrims uit naburige steden naar het kerkje.

De kerk van de Heilige Geest (Kroatisch Sv. Duh) is de oudste kerk in Tisno en werd gebouwd rond 1548. In 1640 werd de kerk voor het eerst gerenoveerd en heringericht in barokstijl. Ook de grote klokkentoren, die in 1680 door lokale ambachtslieden naast de kerk werd gebouwd, is indrukwekkend. Het altaar was ooit versierd met een gotisch beeld van de Maagd Maria met Kind. Het beeld is nu vaak te zien op verschillende tentoonstellingen over de hele wereld.

Paleizen

In de 18e eeuw was Tisno vooral populair bij rijke Italiaanse families. Gedurende deze tijd werden in Tisno prachtige paleizen en villa's gebouwd. Vandaag de dag kun je nog steeds de villa's van de familie Gelpi (18e eeuw), het Banchetti huis (18e eeuw), het Kaleb huis (19e eeuw), de Villa Mazzura (19e eeuw) en het Katunarische paleis bezoeken. Tegenwoordig is er een apotheek in Villa Mestrov en is de tuin omgebouwd tot een prachtig park.

De kerk van St. Andrew (Kroatisch. Sv. Andrija) werd gebouwd in 1606. Het kerkje van Sv. Andrija ligt op de gelijknamige heuvel aan de zuidkant van het eiland. Boven het altaar hangt een schilderij van de bekende kunstenaar Ant.Alborghetti Dilettante uit 1878. De kerk van St. Andreas is door de eeuwen heen gerestaureerd en het dak van de kerk is veranderd.

Excursiebestemmingen in de omgeving

Tisno is de toegangspoort tot het eiland Murter en een uitstekend startpunt voor excursies naar de eilanden voor de kust en het Kornati National Park. Ook op het vasteland zijn er mooie plekjes te ontdekken.

Sport- en recreatiemogelijkheden

Voor actieve vakantiegangers biedt de badplaats Tisno een breed scala aan gevarieerde sport- en recreatiemogelijkheden.

Voor zeilers en watersporters is Tisno een goed startpunt voor boottochten en zeiltochten in de Kornati-archipel en langs de kust van het Dalmatische vasteland. Veel accommodaties bieden eigen aanlegsteigers aan. Maar er zijn ook grote jachthavens, zoals Marina Betina, Marina Jezera en Marina Hramina in Murter.

De kust rond Tisno is uitstekend geschikt om te snorkelen en duiken. Voor duikvakantiegangers kunnen wij het duikcentrum Tramonto Diving aanbevelen. Tramonto biedt duikcursussen voor beginners en gevorderden en duikexcursies naar de mooiste duikplekken op het eiland Murter en het Kornati National Park.

In en rond Tisno is er een uitgebreid netwerk van wandel- en trekroutes waarop u de omgeving van Tisno, het eiland Murter en het vasteland kunt ontdekken. Naast prachtige wandelpaden of paden op de hoogten van het eiland Murter, zijn er ook excursies naar het gebied van het Krka National Park op het vasteland bij Sibenik (ongeveer 30 km). Informatie over de wandelroutes op Murter is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren van de eilandsteden.

Het vakantieoord Tisno en de plaatsen op het eiland Murter bieden tal van andere sport- en recreatiemogelijkheden voor actieve en geïnteresseerde vakantiegangers. De plaatselijke roeivereniging Dupin heeft speciale aanbiedingen voor watersporters (roeien, kajakken).

Tisno een heerlijke plek om te verblijven, gelukkig heeft u op de website van Booking.com een grote keuze aan allerlei accommodaties.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden