Blato Korčula Dalmatië

Het dorp Blato, omgeven door zeven heuvels, ligt in een vallei in het binnenland van het eiland Korcula, ongeveer 38 km van de stad Korcula en ongeveer 10 km van Vela Luka. De voormalige grootste stad van het eiland heeft nog steeds zo'n 3.600 inwoners, van wie de meesten hun brood verdienen in de lokale scheepsbouw en de kledingfabriek.

In het midden van de 20e eeuw telde Blato meer dan 10.000 inwoners die betrokken waren bij de scheepsbouw en vooral bij de wijn- en olijventeelt. Na een phylloxera-epidemie verlieten veel inwoners Kroatië en emigreerden naar Amerika en Australië. Er zijn nog steeds wijnkelders in Blato, maar het dorp is veel beter bekend om zijn olijfolie, om de kumpanija-sabeldans en om de internationaal bekende klapa-groepen.

Bezienswaardig zijn de oude Dalmatische huizen, waarvan sommige indrukwekkend zijn, de grote parochiekerk Svih Svetih met het Pijaca-plein en de Venetiaanse loggia. In het Ethno House Barilo kunt u een goede indruk krijgen van hoe het leven in Blato er aan het begin van de 20e eeuw uitzag.

Zwemmers worden vooral aangetrokken door de nabijgelegen plaatsen aan de noord- en zuidkust die behoren tot de gemeente Blato. De prachtige stranden van Prizba, Prigradica, Karbuni of Grscica zijn met de auto binnen 10-20 minuten te bereiken.

De restaurants, konobas en tavernes van Blato serveren traditionele mediterrane gerechten en lokale specialiteiten. Het is het beste om te genieten van lokale wijnen zoals de Rukatac, Cetinka of de rode Plavac. Het prachtig aangelegde grote stadspark met speeltoestellen voor de kleine vakantiegasten en de aangrenzende palmenlaan nodigen uit tot idyllische wandelingen.

Omdat Blato in het midden van het eiland ligt, heeft de plaats geen stranden. De prachtige stranden van Prigradica aan de noordkust of de badplaatsen Prizba, Karbuni en Grscica aan de zuidkust zijn echter binnen een paar minuten met de auto te bereiken.

Stranden in Prigradica

Het kleine vissersdorpje Prigradica aan de noordkust van het eiland Korcula ligt op ongeveer 5 km van Blato. Zwemmers vinden hier kiezel- en rotsstranden met een kristalheldere zee. Cafés en restaurants langs de boulevard nodigen uit tot verpozen. Een breed scala aan recreatieve activiteiten wachten op actieve strandbezoekers, zoals beachvolleybal, voetbal, snorkelen, waterpolo en vissen.

Stranden in Prizba

Ongeveer 10 km ten zuiden van Blato ligt de kustplaats Prizba, die zich uitstrekt over meerdere baaien, gescheiden door de twee schiereilanden Ratak en Priscapac. De stranden van Prizba zijn omzoomd met kiezelstenen. Een hoogtepunt is het strand op het schiereiland Priscapac, dat enkele eetgelegenheden en een duikcentrum biedt.

Stranden in Karbuni

Karbuni ligt ongeveer 10 km ten zuidwesten van Blato. De kleine nederzetting loopt bijna 2,5 km langs de zuidkust van het eiland Korcula. Betonnen ligweiden en rotsachtige strandgedeelten zijn ideaal om te zonnebaden. Met een kajak of een boot kunt u ook de kleine eilanden ervoor bezoeken.

Stranden in Grscica

Het 600 inwoners tellende dorp Grscica ligt ten westen van Prizba, ongeveer 8,5 km ten zuiden van Blato. De stranden die over de baaien Banja, Vrbovica en Kneza lopen zijn veelal rotsstranden en gedeelten met betonnen ligweiden. De kleine eilanden en eilandjes ervoor zijn ook ideaal om te zwemmen.

Meer stranden

Vela Luka, de veerhaven en grootste stad op het eiland Korcula, ligt op slechts ongeveer 15 minuten rijden van Blato. De stad aan de westkust biedt tal van mooie zwemmogelijkheden, zoals het stadsstrand Vranac, dat sinds 2012 in nieuwe pracht schittert. Een groot zandstrand, het strand Vela Przina, is te vinden aan de zuidoostkust van het eiland, in de buurt van Lumbarda.

Bezienswaardig

Het dorp Blato heeft een ontroerende geschiedenis en biedt tal van interessante bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers.

Etnohuis van Barilo

Het Ethno House Barilo is opgericht door Marija, Velimir en Dita Skrablin. Op zo'n 250 m² worden talloze schatten uit Blato van rond de eeuwwisseling aan u gepresenteerd. De aanzienlijke etnografische collectie bestaat uit vele exposities, zoals traditionele kleding, meubels, afbeeldingen en landbouwwerktuigen. Zelfgemaakte producten kunnen ook geproefd worden.

Svih Svetih-kerk

Boven het stadspark van Blato staat de grote parochiekerk van Svih Svetih uit de 10e eeuw. De kerk werd door de eeuwen heen steeds weer vergroot en daardoor werden de bouwstijlen van de verschillende tijdperken gemengd. Ook het prachtige interieur van de kerk is de moeite waard. In de zomermaanden is de kerk open voor rondleidingen.

Museum en bedevaartsoord van Marija Petkovic

Sinds 1998 rusten de stoffelijke resten van Marija Petkovic in Blato, waar ze werd geboren. De non van de Orde van de Zusters van Barmhartigheid werd zalig verklaard door paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Dubrovnik in 2003. Marija Petkovic zorgde met name voor de lokale bevolking in Zuid-Amerika en stichtte talloze kloosters. Haar laatste rustplaats en het aangrenzende museum zijn nu een populair bedevaartsoord voor vrome christenen.

Stadspark van Blato

In 2011 ontving Blato een prijs voor stedenbouw. Een van de redenen hiervoor was het grote stadspark midden in het dorp. Omringd door de Zlinje-lindeboom in het noorden en een palmbomenpromenade in het zuiden, biedt het park schaduw op warme zomerdagen en zijn er binnen het park en in de buurt speeltuinen voor jongere bezoekers.

Meer bezienswaardigheden

Ook bezienswaardig zijn de oude Dalmatische stenen huizen en statige gebouwen die rondom het stadspark en de palmenlaan staan. In en rond Blato zijn nog tal van kleine kerkjes en kapelletjes, die het best bezocht kunnen worden tijdens een wandel- of fietstocht.

Ten zuiden van Blato, in Prizba en Grscice, zijn er verschillende duikcentra die cursussen, duiken en tal van diensten aanbieden. In Prizba vind je het duikcentrum direct aan het strand op het schiereiland Priscapac. Neno's Dive Club ligt 2 km ten westen van Prizba in de baai van Grscica. Een ander duikcentrum, Diving Tripote, bevindt zich in Tri Luke, ten westen van Portina.

Rondom Blato zijn tal van mooie wandelroutes uitgezet, die zich in totaal over 40 km uitstrekken. De wandelroutes zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad. Er zijn gemakkelijke wandelroutes voor onervaren wandelaars en uitdagende bergwandelpaden voor wandelprofessionals.

Zes officiële fietsroutes leiden je door de omgeving van de gemeente Blato. In totaal zijn er meer dan 140 km bewegwijzerde fietspaden beschikbaar. De routes leiden van Blato naar schilderachtige kleine naburige steden en naar de idyllische kustplaatsen ten noorden en ten zuiden van Blato. De fietsroutes van Blato en Vela Luka zijn ook ideaal te combineren met fietsroutes uit naburige steden zoals Smokvica, Korcula of Vela Luka.

Evenementen / cultuur

Tijdens de Blatsko ljeto, de zomer van Blato, vinden er tal van culturele, traditionele en muzikale evenementen plaats in Blato. Naast pop- en rockconcerten van bekende Kroatische muzikanten en bands, zijn vooral de optredens van de internationaal bekende Klapas uit Blato populair bij bezoekers. Er zijn ook gevarieerde en vermakelijke avonden met klassieke muziek, theatervoorstellingen en uitvoeringen van de beroemde Kumpanija-sabeldans.

Nachtleven

In Blato zijn er enkele cafés, bars en café-bars waar u de avonden in goed gezelschap kunt afsluiten. In het kleine stadje vind je geen clubs en discotheken. Het is de moeite waard om een ​​uitstapje te maken naar de belangrijkste steden op het eiland Korcula, Vela Luka aan de westkust en de stad Korcula aan de noordoostkust.

Accommodaties in en nabij Blato vindt u via deze link.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden