Osor Kvarner baai

Osor is een van de oudste nederzettingen van Cres (waarvan de sporen dateren uit de 9e eeuw voor Christus) en werd toen gesticht onder de naam Apsorus, waarvan wordt aangenomen dat deze is afgeleid van de oude heiden Apsides.

Het kleine stadje ligt direct aan het Kavada-kanaal, dat vroeger het belangrijkste transitoverkeer was tussen de Adriatische Zee en de Dalmatische kust, waardoor Osor een internationale haven werd.

Van de oudheid tot de 15e eeuw was Osor de hoofdstad van Cres en Losinj (met meer dan 30.000 inwoners), dat overigens een verbonden eiland was, maar in die tijd onder Romeinse heerschappij werd de landengte gescheiden door een greppel en zo bevaarbaar gemaakt.

Tegenwoordig zijn Cres en Losinj met elkaar verbonden door een relatief korte brug (ongeveer 10 meter) over het Kavada-kanaal, dat is ontstaan ​​door een kunstmatige bres. De brug gaat twee keer per dag open, een keer om 9.00 uur en dan weer om 17.00 uur, zodat ook grotere schepen door het kanaal kunnen.

Vooral cultuurliefhebbers komen in Osor aan hun trekken. Door de vele historische gebouwen en bezienswaardigheden zoals het Bisschopspaleis, het Stadhuis (nu een stadsmuseum met ruïnes uit de vroegchristelijke periode en vroeger), smalle geplaveide straatjes, de overblijfselen van de oude stadsmuren waar je meteen de oude geschiedenis proeft.

Zeer goed bewaard gebleven, zijn de kathedraal met zijn klokkentoren en vele sculpturen, het dorp Osor wordt ook wel "museumstad" of "museum in de open lucht" genoemd.

In de zomer wordt sinds 1976 een muziekfestival met verschillende Kroatische componisten gehouden in de kathedraal van Osor gedurende enkele weken (half juli tot half augustus), wanneer de nederzetting echt bloeit. Naast de vele mooi ingerichte toeristische accommodaties in de oude stad zijn er twee campings in de directe omgeving direct aan het strand.

Osor leeft voornamelijk van toerisme en gastronomie. Naast de vele restaurants die voornamelijk Kroatische nationale gerechten aanbieden en u culinair zullen verwennen, zijn er vele bezienswaardigheden en ook een prachtig wandelpad op het eiland Losinj, dat ideaal is voor fysieke en mentale ontspanning.

Rond het rustige stadje Osor liggen prachtige baaien die uitnodigen om te ontspannen in de zon. Er zijn natuurlijke rotsstranden met kleinere kiezelstenen op camping Bijar, die op ongeveer 200 meter van Osor ligt. Een groter kiezelstrand is te vinden op ongeveer 50 meter van camping Bijar.

Accommodaties in en nabij Osor.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden