Cres Kvarner baai


Het pittoreske stadje Cres ligt in het noorden van het idyllische eiland Cres in de Kvarnerbaai. Het grootste Kroatische eiland met het eiland Krk is nog steeds een soort geheime tip voor een onvergetelijke vakantie in Kroatië.

Als je de 2.300 inwoners van de hoofdstad van het eiland, Cres, bezoekt, kun je er alleen maar verliefd op worden. Romantische straatjes die leiden door het charmante labyrint van huizen in de oude stad, langs bezienswaardige oude patriciërspaleizen en de ineengestrengelde woongebouwen. De mooiste uitgang van het labyrint is de gewelfde poort onder de klokkentoren, waardoor je op het grote centrale plein van Cres komt.

Toen, net als nu, is het plein en de aangrenzende haven met zijn prachtige boulevard het levendige middelpunt van de stad. Hier vindt u kleine winkeltjes, groente- en fruitverkopers, kleine vissersbootjes die in de haven aanmeren, taxiboten die rustzoekers naar de verborgen stranden van het eiland brengen en talloze kleine cafés en restaurants op wier terrassen u de drukte kunt gadeslaan.

Als u in westelijke richting langs de haven langs de prachtige boulevard loopt, komt u bij het populairste strand van de stad, Kovacine. Het gezinsvriendelijke Kovacine Beach biedt alles wat uw hartje begeert. Als dit je allemaal te veel wordt, kun je in een mum van tijd vertragen door je met een chauffeur naar een afgelegen baai zoals Sveti Blaz of Nedomisje te laten rijden door een van de vele taxiboten die op de Lungomare en in de haven te vinden zijn. De gemakkelijkste manier om de afgelegen, betoverende baaien van Cres te bereiken, is per boot of via kleine, uitdagende wandelingen of fietstochten.

In de avonduren kun je het beste even stoppen bij een van de vele restaurants of tavernes rond de haven. Hier kunt u de dag terugkijken met de traditionele eilandkeuken of internationale gerechten. Daarna kunt u nog genieten van de zonsondergang tijdens een wandeling langs de Lungomare, of u kunt de feestavond gezellig afsluiten in een van de leuke barretjes en wijnwinkels, zoals de Vina Miramar.

Voor strandvakantiegangers en zonaanbidders biedt het plaatsje Cres prachtige stranden en mooie baaien in de stad en omgeving, waar je met volle teugen kunt genieten van een dagje strand. Terwijl Kovacine Beach de beste plek is voor gezinnen met kinderen en actieve strandgangers, kunnen degenen die op zoek zijn naar rust een boot nemen naar een van de magische afgelegen baaien of zelf te voet of met de fiets een magische plek zoeken.

Het pittoreske Kovacine-strand, op slechts een paar minuten van het centrum van Cres, ligt ten westen van de stad op de Kovacine-camping. De Kovacine is omzoomd met fijne kiezels, maar biedt ook rotsachtige en betonnen delen. Langs het strand van Kovacine is er een breed gastronomisch aanbod, een schat aan sport- en recreatiemogelijkheden. Daarnaast heeft de Kovacine een drempelvrije toegang, een apart nudistengedeelte en een hondenstrandgedeelte.

Het mooie strand van Melin is het tweede stadsstrand van Cres. Het loopt direct langs de prachtige boulevard die van het centrum naar het strand van Kovacine leidt. Het pittoreske Melin-strand, dat is omzoomd met fijne kiezels, is populair bij bezoekers vanwege de centrale ligging. Het strand is erg smal maar biedt enkele betonnen plateaus om te zonnebaden. Boven is er een klein café en het Cres-fitnesspark. Er zijn meer restaurants en cafés in het centrum op slechts een paar minuten lopen.

Het strand van Nedomišje, een van de mooiste badplaatsen van Cres, ligt ongeveer 5,5 km ten zuidwesten van het centrum van Cres. De afgelegen baai is vooral populair bij bootvakantiegangers, omdat deze alleen per boot, te voet of met de fiets te bereiken is. Nedomisje is een natuurlijk strand, met olijfbomen aan de rand die voor natuurlijke schaduw zorgen. De beste tijd om het strand van Nedomisje te bezoeken is in de ochtenduren. Taxiboten gaan van Cres naar Nedomisje.

Een ander mooi strand is Sv. Blaz strand. De prachtige Sv. Blaz, de gemakkelijkste manier om er te komen is per boot. Actieve gasten die van wandelen houden, kunnen ook de 7 km lange wandelroute van Cres naar het strand nemen. Weg van de drukte, de baai van Sv. Blaz kan het beste worden bezocht met voldoende proviand, aangezien er geen infrastructuur is in de natuurlijke zwembaai. Taxiboot transfers naar Sv. Blaz worden aangeboden in de haven van Cres voor ongeveer € 25-40.

Met het Pragajena-strand, op ongeveer 20 km van Cres, nodigt een ander droomstrand u uit. Het strand van Pragajena is te bereiken via een 2,5 km lang voetpad vanaf het kleine stadje Dragozetici of, voor degenen die het liever comfortabeler vinden, per taxiboot vanuit Cres. gelegen in het noordelijke deel van de kust van het eiland Cres. De baai van Pragajena biedt een fantastisch uitzicht over de zee tot aan het schiereiland Istrië.

De geschiedenis van de stad Cres gaat terug tot de prehistorie. De drie stadspoorten, overblijfselen van vestingmuren, prachtige paleizen zoals het Moise- of het Arsan-paleis en een aantal heilige gebouwen getuigen nog van het vroegere belang. Alleen al het labyrint van smalle straatjes in de oude stad en de cafés aan de waterkant zijn een bezoek waard. Het mooiste uitzicht op de oude stad is overigens vanaf de Cres-toren, die ten noordwesten ervan staat.

Een doolhof van pittoreske kleine straatjes loopt door de oude binnenstad van Cres, die de moeite waard is om te bekijken en direct boven de haven loopt. Naast tal van bezienswaardigheden, zoals de kerk van St. Marija de Grote, de kerk van St. Isidorus, de voormalige loggia en de stadspoort met de klokkentoren, nodigt de prachtige oude stad uit tot wandelen en vertoeven. Langs de boulevard en rond het centrale plein kun je onder het genot van een cappuccino kijken naar de drukte in de cafés en restaurants.

Ooit was de stad Cres omringd door machtige muren die de stad tegen bedreigingen beschermden. Hoewel er van de stadsmuren alleen nog muurfragmenten over zijn, kun je vandaag nog steeds drie van de voormalige stadspoorten bezoeken. Twee poorten, Porta Marcella en Porta Bragadina, zijn te bezoeken langs de promenadestraat Setaliste 20. travnja, die boven de oude stad loopt. De derde stadspoort, een boogpoort, bevindt zich in de klokkentoren boven de stadshaven.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden