Varazdin Kroatië


De betoverende stad Varazdin behoort samen met de hoofdstad Zagreb tot de culturele en historische hoogtepunten in het binnenland van Kroatië en moet zeker een keer bezocht worden.

De barokke oude stad in het centrum is nog steeds zeer goed bewaard gebleven en verbergt vele historische schatten en gebouwen, van kerken tot musea, galerijen en het prachtige kasteel.

Naast de historische charme van de oude stad trekt Varazdin ook veel kunstliefhebbers naar de stad. Het hele jaar door worden er tal van evenementen aangeboden, met als hoogtepunt in de zomer het Spancirfest met artiesten van over de hele wereld.

In Varazdin is de zorg voor de stad en haar faciliteiten als recreatiegebieden erg belangrijk. Daarom kreeg de stad de onderscheiding “Groene Bloem” voor de best onderhouden stad op het vasteland van Kroatië.

Bezoek de groene stad en laat je betoveren door de vele bezienswaardigheden in Varazdin.

Bezienswaardig

In Varazdin vindt u veel historische gebouwen uit vele culturele tijdperken, evenals een breed scala aan kunst- en culturele bezienswaardigheden. De belangrijkste gebouwen, musea en groenvoorzieningen van de stad hebben wij hier nader beschreven.

Het oude kasteel, dat dienst doet als stadsmuseum, is het belangrijkste historische gebouw en de bouw ervan begon in de 14e eeuw. Het kasteel werd vervolgens herhaaldelijk herbouwd in relatie tot de huidige oorlogssituatie tot in de 19e eeuw, zodat je er veel verschillende bouwstijlen gecombineerd kunt vinden.

De Romaans-gotische kerk van Sint-Nicolaas is een van de vele kerken van de stad, die vooral opvalt door zijn bijzondere toren. Op deze toren staat het stadswapen uit 1464, een van de kenmerkende symbolen van de stad.

De kathedraal werd gebouwd in de 17e eeuw en ademt daardoor zowel in het interieur met het monumentale altaar als aan de gedecoreerde buitengevel de barokke bouwstijl van die tijd uit. Er zijn 6 kapellen in de kathedraal, die elk zijn uitgerust met historisch zeer waardevolle altaren en schilderijen.

In Varazdin zijn er 13 verschillende paleizen, die de historische zetels waren van adellijke families en nu vaak worden gebruikt voor stedelijke doeleinden. De paleizen zijn vaak gebouwd in barok-, rococo- of classicistische stijl en vallen op in de stad door hun rijke versieringen en kleuren. Het meest waardevolle rococopaleis van heel Kroatië is het Palais Patacic in het stadscentrum.

De vele parken en groene ruimten zijn als recreatiegebied erg belangrijk voor de inwoners van Varazdin en zijn niet alleen ideaal om te wandelen, maar bieden hun bezoekers ook een architectonische variatie. Bijzonder populair is de begraafplaats van Varazdin, die in de 18e eeuw door architecten als een Frans park werd ontworpen.

Varazdin staat bekend om zijn vele culturele evenementen, variërend van traditionele concerten tot moderne festivals. Vooral in de zomermaanden kun je dagelijks kiezen uit veel verschillende aanbiedingen. Daarom kunnen we je slechts enkele highlights laten zien.

De burgerwacht van Varazdin bewaakt de stad al 250 jaar en is volgens traditie tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Normaal gesproken wordt deze momenteel alleen gebruikt voor ceremoniële gelegenheden, maar in de zomermaanden toont de bewaker elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur de wisseling van de stadswacht voor het gemeentehuis, een evenement dat je niet mag missen.

Het internationale animatiefilmfestival voor kinderen en jongeren "VAFI" vindt elk voorjaar plaats en is niet alleen een feest voor de kleintjes, maar ook voor volwassenen. Door de hele stad worden films van en voor jongeren en kinderen vertoond en voor alle kinderen en jongeren wordt een enorme verscheidenheid aan verschillende spellen en creatieve mogelijkheden geboden.

Het traditionele barokfestival vindt plaats in de herfst, waarbij de stad wordt teruggevoerd naar vervlogen tijden. In alle barokke gebouwen en pleinen van de stad worden klassieke concerten van vele internationale muzikanten gegeven, en de helpers en muzikanten van de stad vullen deze flair aan met de passende historische kostuums.

Het Spancirfest is een van de culturele hoogtepunten van de stad. Internationale muzikanten en artiesten van over de hele wereld presenteren hun lokale kunst en cultuur en transformeren de stad in een locatie voor dansen, concerten en vele andere adembenemende optredens. Deze unieke sfeer aan het einde van de zomer mag je zeker niet missen.

Nachtleven

Er zijn verschillende bars, discotheken en nachtclubs in de stad waar de nacht in dag kan veranderen. In veel van de bars kun je in de vroege avond nog een ontspannen cocktail of koffie drinken, terwijl de bar geleidelijk verandert in een nachtclub.

Naast de vele clubs van de stad kun je in het weekend ook naar een van de legendarische Aquacity-feesten net buiten Varazdin gaan.

Maar het populairst onder jongeren zijn de vele evenementen in de zomermaanden waarbij internationale dj's en artiesten de stad omtoveren tot een grote feestavond.

In welke club of bar in de stad je die avond ook terechtkomt, de uitbundigheid van de lokale bevolking en hun enthousiasme zullen je aansteken en je meenemen naar een onvergetelijke avond.

Winkelen

In Varazdin zijn er veel winkels en boetieks in het stadscentrum en twee grote winkelcentra op ongeveer 2-3 kilometer van het centrum.

Het winkelcentrum Supernova bevindt zich in verschillende Kroatische steden en combineert kleding en cosmetica, evenals huishoudelijke artikelen en technologie in een groot winkelcentrum. In Varazdin biedt het centrum met ongeveer 25 winkels puur winkelplezier voor alle winkelliefhebbers.

In Varazdin's Storeland vind je bovendien een winkelparadijs met ruim 15 winkels variërend van mode tot restaurants tot technologie, zodat de winkeluren in het centrum voorbij vliegen. Omdat het centrum niet ver van het stadscentrum ligt, komen niet alleen toeristen maar ook veel lokale bewoners naar Storeland om te winkelen.

Parkeerplaatsen

Varazdin is een van de weinige steden die zoveel mogelijk parkeerplaatsen in het stadscentrum probeert te creëren.

De meest directe parkeerplaats voor ongeveer 25 auto's ligt direct achter de kathedraal, voor het Vatroslav Jagic Park. Eveneens midden in het centrum bevindt zich de grote parkeerplaats voor ongeveer 60 auto's op het Ban Jelacic-plein, direct ten oosten van het kasteel. Deze parkeerplaatsen zijn het eerste uur gratis en kosten daarna ongeveer 5 kuna per uur

Er zijn ook enkele parkeerplaatsen direct aan de aangrenzende straten in het stadscentrum. Eén van de parkeerplaatsen ligt in het noordoosten van de stad, voor het stadion, één in het oosten in drie kleine zijstraatjes van “Ul. Petra Kresimira IV” en kost 5 kuna per dag en een gratis parkeerplaats ten westen van het centrum achter het kasteel tegenover de begraafplaats, die ook in kleine zijstraatjes uit de straat “Hallerova aleja” leidt.

Restaurants, tavernes en cafés

In het idyllische stadje Varazdin kunt u genieten van de unieke Kroatische gerechten en vele specialiteiten uit het binnenland. In de binnenstad zijn diverse restaurants en cafés te vinden die naast nationale gerechten nog vele andere internationale gerechten aanbieden.

Route naar Varazdin

De beste manier om Varazdin te bereiken is via Zagreb. De luchthaven van Zagreb is de dichtstbijzijnde luchthaven en alle bussen en treinen gaan via Zagreb als overstappunt naar Varazdin. Met de auto duurt het ongeveer 5,5 uur vanaf München, maar je kunt het beste via Graz en Maribor rijden om de stad zo snel mogelijk te bereiken.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden