Betina havenstadje op het eiland Murter

Betina is een havenstadje aan de noordoostelijke kust van het eiland Murter, bij de noordelijke ingang van het kanaal van Murter. De economie is gebaseerd op de landbouw, wijn en olijventeelt, visserij en toerisme. De haven is blootgesteld aan de Bora en de zuidenwind. Schepen met een maximale diepgang van 1,30 meter kunnen aanmeren.
De jachthaven ligt in de baai Zdrace. In de buurt van de haven is de scheepswerf.
Betina ligt aan de weg 121, die alle plaatsen op het eiland Murter verbindt.
Betina biedt alle voorzieningen voor een aangename en rustige vakantie, met name voor watersporters. Boten kunnen ook gehuurd worden.

Betina is een bekend vissersdorp, daarom wordt op de menu's van de restaurants  altijd verse vis aangeboden. Elk jaar op 3 augustus zal het mossel festival (“Dan brganje”) worden gehouden, dat volledig geweid is aan een mossel soort (brganja), die alleen in de wateren rond Betina voorkomt.

De geschiedenis van Betina gaat terug in de tijd. Het stadje wordt voor het eerst genoemd in de 16e eeuw, toen het werd opgericht door kolonisten die hier naar toe waren gevlucht voor de Turken.
De parochie Sint Franciscus werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en meerdere keren uitgebreid. In het midden van de 18e eeuw werd de klokkentoren gebouwd.
Op de heuvel Gradina in de buurt van Betina is de kleine middeleeuwse kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Gradina behouden gebleven. 

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden