Bol vakantie Brac, Kroatië 2022

Bol is een dorp met zo'n 1.000 inwoners en gelegen aan de zuidkant van het Dalmatische eiland Brac.
Bol is vooral bekend vanwege het beroemde strand "Zlatni Rat" of ook wel "de Gouden Hoorn" genoemd. De landtong strekt zich ongeveer 500 meter uit tot in de blauwe zee, in het midden ligt een schaduwrijke dennenbos.

Bol is de oudste stad aan de kust van het eiland Brac, het centrum is gelegen rond de haven.
Bol kent ook een aantal bezienswaardigheden, zoals : het dominicanenklooster met museum aan de rand van het dorp, het barokke zomerpaleis Loza met een kerk in de haven, maar een van de meest bekende bezienswaardigheden is de grot van de draak gelegen in het dorp Murciva. Het werd overigens lang door de lokale bevolking als kerk gebruikt. De grot genaamd "Zmajeva Spilija" is gelegen in de bergen van Murciva (4 km van Bol). Te voet kunt u de grot bereiken, maak wel een afspraak met een gids, zodat u ook naar binnen kunt. De grot is normaal afgesloten.
Aan de waterkant in Bol vindt u in een klein paleis, de galerie "Branislav Deskovic". In de galerie vindt u een grote collectie moderne Kroatische kunst. De galerie is vernoemd naar Branislav Deskovic uit Pucisca. Deskovic was één van de beroemdste  Kroatische beeldhouwers.

Bol vroeger het dorp van vissers, zeelieden en wijnboeren is inmiddels uitgegroeid tot een aantrekkelijke toeristische bestemming, met tal van restaurants en bars, waar verse vis en lokale wijn wordt geserveerd.
Bol biedt een scala aan prachtige natuur- en kiezelstranden. Het meest populaire strand is "Zlatni Rat", dat in de zomermaanden is verdeeld in een textiel- en een naaktstrand. Dit strand een van de mooiste stranden in Kroatië, zo niet van de hele wereld. In de directe omgeving vindt u kleine, afgelegen baaien waar u ook naakt kunt zwemmen. Het beroemde strand "Zlatni Rat" ligt op ongeveer 1 km van Bol en wordt beschouwd als het mooiste strand in de Adriatische Zee.

Boot eigenaren kunnen met hun boot voor anker gaan in de kleine haven van Bol. Meer ankerplaatsen levert de grote ACI Marina Milna. Deze haven ligt de westkant van het eiland Brac op ongeveer 43 km vanaf het vakantieoord Bol.

Ontdek de fascinerende onderwaterwereld rond Bol en het eiland Brac. In de badplaats Bol vindt u drie duikcentra, waar u ook excursies naar interessante duiklocaties kunt boeken. Natuurlijk worden duikcursussen aangeboden. Bol en het eiland Brac behoren tot de meest populaire windsurf en kitesurf plekken in Kroatië. Surf lessen voor beginners en gevorderden zijn mogelijk en materiaal kunt u huren.
Vier officiële fietsroutes op het eiland Brac leiden u naar de mooiste plekjes rondom Bol.  Kaarten en meer informatie zijn ook verkrijgbaar bij het VVV van Bol.
In de zomermaanden is in Bol een uitgebreid cultureel programma, met goede zangers en muzikanten.

Bent u met de camper onderweg, heb ik voor u een tweetal camper plaatsen gevonden.
Kamp Zlatni Rat : Put Zlatnog rata 62, 21420 Bol, Hrvatsko. Camping nabij het beroemde strand van Zlarni Rat op het eiland Brac - centrum 2km.
GPS: N 43.26180, E 16.63141 / N 43°15'42", E 16°37'53".
Mini Kamp Mario : Gospojica 2, 21420 Bol, Hrvatsko Primorje (Adriatische kust) / Kroatië. Kleine camping - restaurant - haventje - centrum 250m.
GPS: N 43.26447, E 16.65186 / N 43°15'52", E 16°39'07".

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden