Jelsa dorp op het eiland Hvar

Ongeveer in het midden van het eiland Hvar, aan de noordkust ligt het mooie dorpje Jelsa.  
Het beeld van het dorp rond de grote haven van Jelsa wordt gekenmerkt door typisch Dalmatische stenen huizen en de toren van de parochiekerk van de Hemelvaart. Het dorpje Jelsa heeft zo'n 1.600 inwoners.

Jelsa biedt haar bezoekers hotels, uitgebreide particuliere accommodatie en natuurlijk prachtige stranden.

Tot de meest populaire stranden van Jelsa behoort het zandstrand Mina aan de gelijknamige camping in het noordoosten van Jelsa, maar ook de stranden van het stadsdeel Vrtanja in de richting van Vrboska. Rond de gemeente Jelsa en de twaalf nederzettingen, nodigen vele prachtige baaien en stranden uit om te zwemmen. Op actieve vakantiegangers wachten gevarieerde sport- en recreatiemogelijkheden in en rond de levendige badplaats.

Het centrale punt van Jelsa is de Pjaca, het plein van de Kroatische wedergeboorte, niet ver van de machtige kasteel kerk van de Hemelvaart. De typische mediterrane eiland gerechten en de uitstekende wijnen worden geserveerd in de restaurants en tavernes rondom het plein Pjaca en in de cafés en tavernes in de pittoreske omliggende straten van de oude binnenstad.
In de avond kunt een deelnemen aan de wijnproeverij bij Tomic, of het kleurrijke nachtleven van Jelsa verkennen in een van de bars van het dorp, of in Club Villa Verde.

Hoewel Jelsa een kleine plaats is, biedt het bijna eindeloze mogelijkheden voor elk wat wils. Van een bruisend zandstrand tot een eenzame romantische baai.

Stranden Jelsa.
Net als bij het naburige stadje Vrboska, liggen ook de stranden van Jelsa iets buiten het dorp. Enkele bereikt u te voet in zo'n 10-15 minuten. De betoverende baaien Mali en Velika Stiniva bereikt u na een korte rit met de auto of fiets.

  • Ongeveer 10 minuten van het centrum van Jelsa, ten oosten van Hotel Hvar bevindt zich het strand Mina, een van de meest populaire stranden van Jelsa. Langzaam aflopend fijn zand, betonnen plateaus en rotsachtige secties vormen het strand van Mina.  Het strand is uitgerust met kleedkamers en douches. Een restaurant en bar vindt u ook in de buurt van het strand.
  • Het mooie strand Grebisce ligt ongeveer 4 kilometer ten oosten van Jelsa.  Met de auto duurt het ongeveer 10 minuten naar het strand, dat zich onder de gelijknamige camping Grebisce bevindt. Het strand is erg populair bij gezinnen met kinderen, naaldbomen zorgen voor de natuurlijke schaduw.
  • Ten noorden van het centrum van Jelsa vindt u het Hotel Fontana en het aangrenzende strand. Ongeveer 10 minuten heeft u nodig vanuit het centrum van het dorp naar het strand van het hotel Fontana. Het strand bestaat vooral uit betonplaten en rotsachtige secties. Neem wel uw zonnebrandcrème mee naar het strand, natuurlijke schaduw is niet aanwezig.
  • Het strand in de baai Vitarnja ligt ten noorden van het strand van het hotel Fontana. Fijn grind, betonplaten en rotsachtige gedeeltes gecombineerd met een azuurblauwe zee, zorgen voor het ultieme vakantie gevoel. Vanuit het centrum van Jelsa bereikt u dit strand te voet in ongeveer 10-15 minuten.
  • Betonnen platen en natuurlijke rotsstranden, biedt het 3,5 kilometer ten oosten van Jelsa gelegen strand Zencisca. Er is ook een klein zandstrand, dat vooral populair is bij gezinnen met kinderen. Neem zelf uw strandstoel en parasol mee, een verhuurder is niet aanwezig.
  • Op ongeveer 17 kilometer ten oosten van Jelsa ligt de kleine pittoreske baai Mala Stiniva, ten noorden van Poljica, gelegen in het centrum van het eiland.  Een paar kilometer naar het oosten ligt de Velika Stiniva baai. De prachtige omgeving, de rust en stilte zorgen voor schitterende zon- en zwemcondities 
  • Nog een beetje verder oostwaarts van de Stiniva baaien ligt Pokrivenik, een klein dorp aan de kust. Vanaf Jelsa bereikt u dit strand na 31 km en ongeveer 45 minuten met de auto.
Hoewel Hvar een eiland is, zit u in het pittoreske Jelsa niet echt vast. Naast de nabijgelegen dorpen en de stad Hvar, zijn zelfs dagtochten  naar het nabijgelegen strand Zlatni Rat op het eiland Brac, of een sightseeing tour naar Split per catamaran vanuit Jelsa mogelijk. 

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden