Ston muur Kroatië

Het kleine, middeleeuwse stadje Ston in het zuiden van Kroatië ligt op het schiereiland Pelješac en heeft de langste stenen muur in Europa. Met een lengte van 5,5 kilometer heeft Ston de tweede grootste overgebleven verdedigingsmuur ter wereld, na de wereldberoemde Grote Muur van China.

De geschiedenis van Ston gaat terug tot de 14e eeuw, toen de monumentale "Ston-muren" werden opgetrokken door de stadsrepubliek Dubrovnik om de zoutproductiefaciliteiten te beschermen en de volledig controleerbare toegang tot het schiereiland Pelješac te garanderen.

Ston bestaat uit de twee onafhankelijke districten Ston (ongeveer 500 inwoners) en Mali Ston (ongeveer 200 inwoners), die verbonden zijn door de ongeveer 5 km lange muur, die over de berg leidt.

Ston en de omgeving betoveren met een unieke sfeer voor iedereen die verlangt naar rust, schone zee en sporen van oude culturen. De smalle, rustige straten en steegjes, evenals de statige oude huizen van de stad, de oudste actieve zouttuinen ter wereld, de langste stadsmuur in Europa en vooral de gastronomische kenmerken van het gebied nodigen u van harte uit.

Met zijn vele restaurants behoort Ston tot een van de belangrijkste culinaire bestemmingen aan de oostkust van de Adriatische Zee. De oesters en kokkels uit de baai van Ston worden beschouwd als de beste van het land. Ston staat ook bekend als de "zoutstad", maar de belangrijkste activiteit in deze stad is de productie van wijn.

Belangrijke bezienswaardigheden en historische monumenten zijn:  de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Lužinadie, Kerk van St.Mihail, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Lužina, het Grote Kasteel, het Kantoor van de Republiek Dubrovnik, het Paleis van de Rector, de Straat van Napoleon en de zoutmijn.

Zelfs de Romeinen bouwden een nederzetting in de oudheid en profiteerden van de gunstige ligging van Ston om zouttuinen aan te leggen. Toen de zoutproductie in de kwelders van Ston een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Republiek Ragusa (Dubrovnik) werd, werd Mali Ston een exporthaven voor het zout, evenals een wapenmagazijn en graanschuur.

In september 1996 werd Ston  getroffen door een een verwoestende aardbeving. Mali Ston bleef echter ongeschonden. Tijdens de aardbeving werden bijna alle gebouwen zwaar beschadigd, sommige zelfs volledig verwoest. Zelfs de muren van de gotische paleizen, evenals de romaanse kerk braken en er was bijna geen steen op de andere. De vestingmuren bleven gelukkig redelijk behouden en konden weer toegankelijk worden gemaakt.  De meeste gebouwen zijn gerestaureerd en het normale leven teruggekeerd in de stad.

 Mali Ston ligt aan het Malistonski-kanaal en is nu vooral bekend om zijn oesters en schaaldieren en zijn uitstekende restaurants. Bezienswaardig hier is het fort Koruna (1347) met zijn 5 torens gericht naar de zee, evenals de uitkijktoren Toljevac (1478) en de havenpoort (1336-1358) met de figuur van St. Blasius.

Het schiereiland Pelješac is beroemd om zijn zand- en kiezelstranden langs de oevers. De prachtige stranden zijn ideaal voor een ontspannen vakantie. U kunt genieten van de kristalheldere zee, ontspannen of een wandeling langs het strand maken en luisteren naar de golven van de zee.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden