Komiza pittoreske dorpje op het Dalmatische eiland Vis

Het pittoreske dorpje Komiza bevindt zich in het westen van het Dalmatische eiland Vis, tussen de Adriatische kust en de berg Hum. Het dorp met 1.500 inwoners is de grootste nederzetting op het eiland Vis, waarvan de inwoners voornamelijk leven van de wijnbouw, visserij en toerisme. 

Rond de bruisende met palmbomen omzoomde promenade vindt u vele cafés, bars en restaurants, maar ook het Venetiaans paleis Komuna, waar zich nu het visserijmuseum van Komiza bevindt. Achter de boulevard slingert zich een netwerk van smalle straatjes langs de helling omhoog.

Op de badgasten wachten bijna talloze prachtige kiezelstranden. Excursie en taxi boten brengen u naar de nabijgelegen kleine eilanden, zoals Bisevo wiens zandstrand Salbunara ook erg populair is bij zwemmers. Daarnaast kunt u ook actief zijn tijdens uw vakantie in Komiza, u kunt zich aanmelden voor een duikcursus en daarna genieten van een duikexcursie, vissen behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er veel fiets-en wandelpaden op het eiland Vis. Tijdens uw verblijf in Komiza zult u zich niet vervelen, u heeft de keuze uit diverse accommodaties..

's Avonds nodigen de plaatselijke restaurants en typische tavernes u uit om te genieten van de mediterrane keuken met een glas lokale Plavac en Vugava wijn. Vooral in de zomermaanden worden vele evenementen georganiseerd in Komiza. De promenade en de smalle straatjes van Komiza zijn ideaal voor romantische wandelingen.

De belangrijkste kiezelstranden zijn het strand Gusarica (in het noordwesten van Komiza), direct onder de kerk Crvka Gospa Gusarica. Dit strand biedt zwemmers een mengsel van zand en kiezelstrand. Het strand is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft douches, toiletten en kleedkamers.
Direct achter het Gusarica strand richting het centrum van Komiza bevindt zich het mooie strand Bjazicevo. Het strand Kamenice (15 minuten wandelen vanuit het centrum), in de gelijknamige baai ligt in het zuiden van Komiza.
De betoverende baai van Stiniva is gelegen aan de zuidkant van het eiland, ongeveer 12 km van Komiza. Naturisten vinden in en rond Komiza twee officiële naaktstranden: het strand Novo Posta is gelegen aan de zuidelijke rand van Komiza. Net ten zuiden van het strand is een ander strand voor naturisten, genaamd de Templuz. Dit strand is omgeven door rotsen zodat de privacy gewaarborgd is.

Het kleine dorp Komiza biedt een aantal interessante historische en culturele monumenten, die een bezoekje waard zijn. Een van de mooiste gebouwen is het paleis Zanchi, een drie verdiepingen tellend gebouw in de barokke stijl uit de 18e eeuw.

Rond het eiland Vis liggen talrijke eilanden met prachtige baaien en stranden die interessante doelwitten zijn, vooral voor watersporters. Vooral het ten zuidwesten van Komiza gelegen eiland Bisevo is erg populair. Dagelijks vertrekt vanuit de haven van Komiza een boot naar Bisevo.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden