Slavonski Brod een belangrijke grensstad

De stad Slavonski Brod in het binnenland van Kroatië is, nog steeds, een belangrijke grensstad en daarom een ​​belangrijke economische en infrastructurele locatie aan de twee grote snelwegen en de rivier de Sava.

Aangezien de stad al in de 18e eeuw de overgang van Turkije naar Oostenrijk-Hongarije vormde, zijn er in de stad veel historische getuigen uit verschillende tijdperken en oorlogen, waarvan de Brod-vesting, waarin het verleden regelmatig weer tot leven komt, waarschijnlijk het belangrijkste is.

Naast de vele tentoonstellingen en bezienswaardigheden biedt de stad aan de rivier, omringd door grote bergen, ook een prachtig natuurlandschap en veel verschillende recreatie- en sportaanbiedingen en een kleurrijk scala aan evenementen, vooral in de zomermaanden.

Ervaar zelf de veelzijdige mogelijkheden van Slavonski Brod en ontdek de prachtige facetten van deze historisch waardevolle stad.

Omdat de stad Slavonski Brod altijd erg belangrijk is geweest, vooral als grensstad, zijn er veel militaire bezienswaardigheden in de stad, maar ook veel galerijen en tentoonstellingslocaties voor lokale kunstenaars.

Vesting Brod

Het stervormige fort werd in de 18e eeuw gebouwd als verdediging tegen de Turken en herbergt een enorm gebied van verschillende vestingmuren, bastions en gebouwen die werden gebruikt voor accommodatie of ambachtelijke werkplaatsen. Tegenwoordig doen de zalen dienst als musea, tentoonstellingsruimtes, scholen en worden ze gebruikt voor verschillende presentaties.

Attractie "Levende geschiedenis"

De stad biedt een heel bijzondere ervaring met geregistreerde toeristische rondleidingen. Door het hele fort komen alle ambachtslieden en bewakers in de uniformen van die tijd tot leven en tonen hun vaardigheden, terwijl de personages uit fictie te zien zijn voor het huis van de schrijver Ivana Brlić-Mažuranić en de figuur van Dragutin Tadijanović in het klooster.

Het huis van de familie  Brlic

Het huis van de familie Brlic werd aan het einde van de 19e eeuw na een brand in neoklassieke stijl herbouwd en is nu een cultureel monument van de stad. De familie bracht veel belangrijke kunstenaars, schrijvers en politici voort die een beslissende invloed hadden op het culturele en openbare leven in de stad. Tegenwoordig doet het familiehuis dienst als museum en tentoonstellingsruimte voor de familiewerken.

Franciscaanse kerk en klooster

Het fortachtige klooster en de bijbehorende grootste kerk van heel Slavonië hebben hun fundamenten uit de 17e eeuw en zijn sindsdien het centrum van geloof en cultuur in de stad. Vooral op de binnenplaats is men architectonisch enthousiast over de unieke barokstijl met de ronde bogen en stenen pilaren.

Sportfaciliteiten

Ongeveer 3 km van het centrum ligt het grote recreatiecentrum Poloj direct aan de rivier de Sava en biedt een prachtig zandstrand met bijbehorende faciliteiten en een groot sport- en recreatiegebied met verschillende sportvelden die het decor bieden voor vele balsporten.

Een ander sportief hoogtepunt is het Dilj-gebergte, op de hellingen waarvan de wijngaarden liggen. Hier kunt u wandelen, mountainbiken of jagen. Bijzonder populair zijn de georganiseerde wijngaardtochten langs oude landhuizen en kleine berghutten en een tocht naar het bergmeer Pentja. Dit meer ligt niet alleen in een betoverend landschap in het dal van de bergen, maar biedt ook de mogelijkheid voor diverse watersporten.

Voor alle liefhebbers van paardrijden zijn er twee landgoederen in de buurt van de stad die boerderijtochten, koetsritten en paardrijden aanbieden. Een daarvan is het landgoed "Mata" in Trnjanski Kuti en het andere is het landgoed "Olanovic" in Poljanci.

Daarnaast vind je natuurlijk ook de gebruikelijke vrijetijds- en sportactiviteiten, tennis, bowling, volleybal en golf in diverse fitnesscentra en sportclubs in de stad rondom het centrum.

Evenementen / cultuur

Het hele jaar door biedt Slavonski Brod een divers programma van verschillende tentoonstellingen tot traditionele festivals en culturele hoogtepunten in de straten van de stad. Vooral in de zomermaanden vind je een grote keuze aan verschillende manieren om de dag en avond door te brengen in de stad.

Viskookwedstrijd "Fisijada"

Tijdens deze dagen komen meer dan 100 vischefs uit heel Kroatië naar Slavonski Brod om hun culinaire vaardigheden op de proef te stellen. Naast de heerlijke visdelicatessen die er geproefd kunnen worden, wordt er altijd een breed scala aan sport en entertainment aangeboden aan alle gasten en koks.

Folkloristisch evenement "Brodko kolo"

Tijdens het oudste folklore-evenement in heel Kroatië, is alles volledig gewijd aan de Kroatische traditie. Hier zie je alle gebruiken uit het verleden, van optochten met koetsen tot dansen in traditionele klederdracht tot festivals en gezangen volgens de oude Slavische en Kroatische gebruiken.

 Naast deze evenementen zijn er ook veel sport- en dansevenementen, die meestal in de vorm van wedstrijden plaatsvinden, evenals enkele kleinere folklore-presentaties die zich over het hele jaar uitstrekken. Daarnaast zijn er jaarlijks 2 bekende beurzen.

Naast de vele zomerevenementen op het centrale plein van de stad zijn er natuurlijk ook veel cafés en bars waar je de avond kunt afsluiten.

Als je het echt gezellig wilt maken, kun je in veel Knoba's en restaurants genieten van live muziek met een glas heerlijke wijn, terwijl in veel bars en cafés de nacht snel dag kan worden en de uitbundige stemming van de Kroaten je uitnodigt tot dansen en feesten.

Naast de vele winkelstraten en boetiekjes in de stad zijn er verschillende grote winkelcentra die uitnodigen tot flaneren en shoppen.

De twee grote centra net buiten de binnenstad willen we hier graag nader beschrijven.

City Colosseum

Op slechts een paar minuten van het stadscentrum ligt het City Colosseum, een enorm winkelcentrum met meer dan 30 verschillende winkels in een breed scala aan branches, van kleding tot speciaalzaken. Er zijn ook restaurants en bars, evenals een bioscoop en andere diensten die het winkelen zo gemakkelijk mogelijk maken.

Supernova Slavonski Brod

Net buiten de stad ligt het winkelcentrum Supernova, dat in sommige steden in Kroatië te vinden is. Het centrum biedt meer dan 30 winkels op verschillende verdiepingen, evenals een breed scala aan verschillende diensten en restaurants en cafés. Daarnaast vinden er diverse evenementen en bijzondere evenementen plaats in het centrum.

Hoe bereikt u Slavonski Brod?

Slavonski Brod is gemakkelijk te bereiken vanuit Duitsland en Oostenrijk via de snelweg via Ljubljana en Zagreb. Met een overstap in Zagreb reis je ook heel gemakkelijk met de bus of trein.

Bent u op zoek naar een leuke accommodatie in Slavonski Brod, het grootste aanbod vindt u hier. 

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden