Opatija het Nice van Kroatië

De toeristische stad Opatija ligt in het noorden van de Kvarner-baai, onder het Ucka gebergte in de directe omgeving van de metropool Rijeka. Vanwege de eilanden ervoor en het Uckagebergte erachter, is Opatija en de bijbehorende riviera goed beschermd tegen de sterke lokale wind en biedt ze het hele jaar door een mild en aangenaam klimaat.

Opatija heeft veel bijnamen en wordt vaak de "parel van het toerisme" of "de oude dame" genoemd. Dat laatste is een compliment dat Opatija zeker heeft verdiend vanwege haar 160-jarige traditie in het toerisme.

Het begin van het toerisme begon al in de 19e eeuw toen Opatija zich ontwikkelde tot een winterkuuroord voor de hogere klasse. Gedurende deze tijd zijn ter plaatse veel woningen en villa's gebouwd, die de afgelopen decennia zijn gerenoveerd en omgebouwd tot hotels en pensions van de hoogste standaard.

Opatija wordt ook wel "het Nice van Kroatië" genoemd vanwege het uitstekende toeristische aanbod en de vele bezienswaardigheden. De gelijknamige riviera van Opatija omvat de plaatsen Volosko, dat aan Opatija vastzit en is noordelijk gelegen in de richting van Rijeka, Icici, Ika, Lovran en de plaats Moscenicka Draga, dat zuidelijker is gelegen. 

Standen:

Het Slatine-strand is een van de meest populaire zwemgedeelte in Opatija en ook het officiële belangrijkste strand in Opatija. Het strand, dat de blauwe vlag heeft gekregen, bestaat bijna volledig uit betonnen ligweiden van waaruit u gemakkelijk de zee in kunt, maar er is ook een klein gedeelte kunstmatig aangelegd zandstrand, dat ideaal is voor gezinnen met kinderen.

Voor actieve vakantiegangers is er een goed aanbod aan sport- en vrijetijdsactiviteiten en is er ook de mogelijkheid om parasols en ligstoelen te huren. Direct erachter zijn er vele restaurants, bars en ijssalons.

Het kunstmatige zandstrand Lido  is ook erg populair bij strand vakantiegangers en is bekroond met de blauwe vlag. Douches zijn aanwezig op het strand en u kunt ligstoelen en parasols huren.

De gemakkelijkste manier om bij het strand te komen is vanuit het noordelijke park of vanuit park Angiolina. Voor actieve gasten is er een breed scala aan sport- en vrijetijdsactiviteiten, zoals: waterfietsen huren, bananenboten e.d.). In de directe omgeving van het strand bevindt zich een openluchtbioscoop, waar naast filmvertoningen ook concerten worden gehouden.

Tomasavec strand. Dit ligt direct aan de beroemde promenade Lungo Mare en is een kiezelstrand met betonnen ligweiden. Strandspullen zoals parasols en ligstoelen kunnen op het strand worden gehuurd en er is ook een kleine waterglijbaan.

Het kiezelstrand Lipovica ligt vlakbij het gemeentehuis richting Volosko. Op het strand kunt u geen ligbedden of parasols huren, maar direct daarachter ligt wel een kleine kinderspeeltuin.

Het strand van Crnikovica heeft een kleine kiezelbaai en voornamelijk betonnen ligweiden. Deze is gelegen in het rustige vissersdorpje Volosko, dat direct grenst aan Opatija en ondanks de goede ligging nog niet overvol is.

Opatija heeft tal van bezienswaardigheden die toeristen van over de hele wereld aantrekken. Dit is ook een van de redenen waarom Opatija een van de weinige steden in Kroatië is met een groot aantal toeristen, zowel tijdens de zomermaanden als buiten het seizoen.

Het centrale stadspark werd gesticht tussen 1845 en 1860 en is verdeeld in 2 delen (park Angiolina en park van St. Jacob). Het is al meer dan eens bekroond met de titel "Mooiste park van Kroatië". De bekendste bezienswaardigheden zijn de Villa Angiolina, de botanische tuin en de kerk van St. Jakob.

De Villa Angiolina

De villa zelf werd rond 1840 gebouwd door Igino Scarpa en tussen 1845 en 1860 werd het Angiolina Park rondom de villa aangelegd. Het Kroatische Museum voor Toerisme, opgericht in 2007, bevindt zich ook in Villa Angiolina.

De botanische tuin. Het St. Jacobspark, dat rondom de kerk loopt, is een fraai aangelegde botanische tuin die zich uitstrekt over een oppervlakte van 3,6 hectare. In het park groeien meer dan 150 verschillende plantensoorten, waarvan de meeste afkomstig zijn uit landen op andere continenten.

 De kerk van St. Jacob werd gebouwd in de 15e eeuw en het park met dezelfde naam loopt er direct naast. De voormalige benedictijnenabdij is als het ware de peetvader van Opatija.

 Het beeld "Meisje met zeemeeuw" staat direct aan de beroemde promenade "Lungomare". Dit werd in 1956 gemaakt door de beeldhouwer Zvonko Car en wordt nu beschouwd als het herkenningspunt van Opatija.

De Kerk van de Aankondiging is een indrukwekkend gebouw met drie schepen uit het neoromaanse tijdperk en werd rond 1906 ontworpen door de architect Karl Seidl. U herkent u aan uw unieke groene koepel.

De Kroatische Street of Fame (Slatina Street), opgericht door het PR-bureau Apriori in 2005, lijkt op de "Walk of Fame" in Los Angeles - alleen iets kleiner. Het project heeft tot doel mensen te eren die Kroatië wereldwijd bekend hebben gemaakt door middel van sportief succes of door wetenschappelijke, culturele of artistieke activiteiten.

De Lungomare is een 12 km lange wandeling langs de Opatija Riviera en onze tip als u sightseeing wilt combineren met een wandeling. U passeert o.a. het stadspark en tal van galerijen en kunstexposities.

De evenementenkalender in de stad Opatija is zeer uitgebreid en er vinden het hele jaar door tal van interessante evenementen plaats.

Een van de bekendste evenementen is het carnaval van Opatija, dat half januari begint. Alle bergdorpen rond Opatija komen naar de stad en trekken toeristen uit heel Europa aan. Ze dragen niet de typische carnavalskostuums, maar traditionele herderskleding.

Nachtbrakers mogen hier ook niet ontbreken! Omdat er in Opatija talloze cocktailbars, disco's en casino's zijn. Bovendien ligt de metropool Rijeka op slechts 14 km afstand.

Bent u op zoek naar een leuke accommodatie, het grootste aanbod vindt u hier.


Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden