Sibenik trotse middeleeuwse stad

De trotse middeleeuwse stad van koning Krešimir "Sibenik" is naast Zadar een van de grootste metropolen in het noorden van de regio Dalmatië. Voor gasten die geïnteresseerd zijn in cultuur, biedt het tal van musea, galerijen en historische bezienswaardigheden, zoals het St. Anna-fort dat boven Sibenik troont, dat door de lokale bevolking ook wel Mihovil-fort wordt genoemd.

Het centrum strekt zich uit rond de goed beschermde haven. Sibenik is grofweg verdeeld in het westelijke deel met zijn smalle, enge steegjes en het nieuwere district in het noorden en zuidoosten van de stad. De meeste vakantiehuizen van Sibenik bevinden zich daar ook. 

In het oude stadscentrum van Sibenik vindt u talloze kerken, kloosters en paleizen - het magische culturele erfgoed van duizend jaar belangrijke geschiedenis. Een van deze historische gebouwen is de kathedraal van de heilige Jakob, de 100-jarige bouwperiode is het bewijs van hoe belangrijk geloof was en is voor de inwoners van Sibenik.

Veel belangrijke kunstenaars, wetenschappers en schrijvers waren in Sibenik vertegenwoordigd en maakten van de stad een levendig cultureel centrum. U kunt een glimp van deze tijd opvangen in het klooster van Sibenik, waar meer dan 150 incunabelen en belangrijke documenten worden tentoongesteld.

Bijzonder is ook de unieke ligging van Sibenik, langs de rivier de Krka. Sibenik is alleen via een smalle zeestraat met de zee verbonden. Visueel krijgt u de indruk dat er voor Sibenik alleen een groter meer ligt. Als u echter een boot neemt door de smalle riviermonding de open zee op, ontdekt u een groot aantal dromerige eilanden, zoals o.a. het eiland Zlarin, Obonjan, Zirje, Koprije en nog vele andere.

Banj Beach is het stadsstrand van Sibenik en biedt zwemmers een prachtig uitzicht over de oude stad. Het zacht glooiende kiezelstrand is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Op het strand worden tal van sportieve en recreatieve activiteiten aangeboden.

De stranden van Solaris Beach Resort zijn 4 km lang met een verscheidenheid aan strandtypes. Onder andere een zandstrand, fijn kiezelstrand en u kunt ter plaatse ook ligstoelen en parasols huren.

Jadrija Beach ligt aan het einde van de Sv. Anton en is het best bereikbaar per taxiboot. Het is ongeveer 15 km rijden van Sibenik naar Jadrija. Op het Jadrija-strand zijn er betonnen ligweiden, kleedkamers en een breed scala aan sport- en vrijetijdsactiviteiten.

Ongeveer 6 km van Sibenik, in het dorp Rezaliste, ligt het kiezelstrand van Rezaliste. Op het strand van Rezaliste wordt een gevarieerd recreatieprogramma aangeboden. Sportartikelen kunnen op het strand worden gehuurd.

Natuurlijk vindt u rondom Sibenik nog vele andere zwemmogelijkheden, stranden en afgelegen baaien waar u van uw vakantiedagen kunt genieten.

Interessante, historische en heilige bezienswaardigheden wachten op bezoekers van de stad die geïnteresseerd zijn in cultuur, waarvan natuurlijk de kathedraal van Sint Jacob, die een cultureel erfgoed van UNESCO is, opvalt.

De Sint-Jacobskathedraal werd in 2000 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De kathedraal is een van de belangrijkste gebouwen in de regio Dalmatië. Het duurde bijna 100 jaar om de prachtige kerk in gotische en renaissancestijl te bouwen.

In het oostelijke deel van Sibenik ligt de Festund Subicevac, dat ooit een van de belangrijkste verdedigingswerken van de stad was. Het fort, gebouwd in het midden van de 17e eeuw, heeft een stervorm, wat een van de grote pluspunten van het gebied was toen het werd verdedigd.

Op een ongeveer 70 meter hoge heuvel troont het fort van Sv. Mihovil boven Sibenik. Vanuit Sv. Mihovil heeft u een prachtig uitzicht over het pittoreske stadscentrum en de omliggende eilanden.

In het noorden van Sibenik ligt het fort van Sv. Ivan. In opdracht van de militair ingenieur Antonio Leni werd het fort van Sv. Ivan gebouwd, het is strategisch gelegen op een 115 meter hoge heuvel boven de stad.

Het fort van Sv. Nikola is de enige van de vier Sibenik-forten die op zee is gebouwd. Met zijn ligging voor de haven van Sibenik en zijn imposante stenen muren met talrijke kanonnen, werd het fort beschouwd als een onoverkomelijk obstakel voor aanvallen vanaf het water.

Andere lokale attracties zijn de prachtig aangelegde tuin van het klooster van de heilige Laurentius, de kerken en kloosters van de stad, het stadsmuseum, de heilige collectie in het klooster van de heilige Luce en het kerkmuseum van de heilige Barbara. Kunst geïnteresseerde gasten kunnen ook de talrijke galerijen van de stad bezoeken.

Actieve vakantiegangers vinden in Sibenik en omgeving talloze sport- en recreatiemogelijkheden. Bovendien heeft u de mogelijkheid om het hele jaar door culturele en sportieve evenementen bij te wonen die door het plaatselijke VVV-kantoor en de Sibenik-verenigingen worden georganiseerd. 

Met name in de wijk Dolac zijn er cafés, cocktailbars en lounges naast elkaar. Grotere disco's en clubs zijn te vinden in de omliggende steden Vodice en Primosten.

In Sibenk heeft u de keuze uit vele accommodaties, het grootste aanbod vindt u hier.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden