Lumbarda badplaats op Korcula

De badplaats Lumbarda, met 1.100 inwoners, ligt ongeveer 6 km van de stad Korcula aan de zuidoostkust van het eiland Korcula. De prachtige stranden in en rond Lumbarda behoren tot de populairste zandstranden van Kroatië. 

Het zacht glooiende, goudgele strand Vela Prznina is vooral populair bij gezinnen met kinderen. De meeste stranden bieden ook een breed scala aan sport- en recreatiemogelijkheden, zodat u zich gegarandeerd niet zult vervelen tijdens uw stranddagen.

Bootvakantiegangers en zeilers kunnen voor anker gaan in de grote haven van Lumbarda en van daaruit onvergetelijke excursies maken naar de omliggende kleine eilanden of naar verborgen baaien langs de kust van het eiland Korcula.

Lumbarda biedt ook op culinair gebied alles wat uw hartje begeert in de talrijke restaurants en tavernes. Naast de traditionele mediterrane eilandkeuken worden er natuurlijk ook internationale gerechten geserveerd. Een bijzonder hoogtepunt zijn de lokale "Agro turizam"-restaurants, waar u allerlei lekkernijen en specialiteiten vers op tafel kunt krijgen. Geniet natuurlijk van een glas lokale wijn., de droge goudkleurige Grk, of de voor Korcula en Peljesac typisch rode wijn Plavac Mali.

Omgeven door groene heuvels en wijngaarden aan de ene kant en de stranden en het kleine eiland voor de kust aan de andere kant, biedt Lumbarda een idyllische vakantiesfeer voor de mooiste dagen van het jaar.

Stranden

Lumbarda staat bekend om zijn prachtige zandbaaien en zoals iedereen weet, is een zandstrand vrij zeldzaam in Kroatië. Een ervan bevindt zich direct achter Hotel Lumbarda. De andere twee bekende zandstranden liggen ten oosten van het dorp. Deze kun je bereiken via een asfaltweg naar een kapel, vanaf hier is er een splitsing in het pad naar de twee bekendste stranden van Lumbarda.

Vela Przina-strand

Dit strand ligt ongeveer 1 km van de stad ten zuidoosten van Lumbarda. Het rots- en zandstrand loopt zeer vlak af in het water en is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een restaurant op het terrein, een openbaar toilet en ligstoelen en parasols kunnen tegen betaling worden gehuurd.

Bilin Zal strand

Ten noordoosten van Lumbarda ligt de populaire Bilin Zal-baai. Het is een rotsachtig zandstrand omgeven door stenen muren die in de late namiddag schaduw werpen. Op het strand heb je een prachtig uitzicht op het schiereiland Peljesac en er is ook een goed café waar je ijsjes, snacks en drankjes kunt kopen.

Tatinja-strand

Het zandstrand Tatinja strand ligt op slechts een paar minuten lopen van het dorpscentrum van Lumbarda. Vanaf het strand, dat vooral populair is bij gezinnen met kinderen, heb je een prachtig uitzicht op de eilanden voor de kust. Er is een pizzeria en een restaurant in de directe omgeving.

Marina Lumbarda-strand

In het noordelijke deel van de haven van Lumbarda ligt het prachtige kiezelstrand van Marina Lumbarda. Op het strand, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het schiereiland en de kleine eilandjes ervoor, is er een strandbar, windsurfschool en verhuur van jetski's en kajaks.

Meer stranden

Een andere goede plek om te zwemmen is verder naar het noorden voor de vuurtoren. Een droomstrand met prachtige witte kalkstenen kliffen. Vanuit Lumbarda kun je ook een watertaxi nemen naar de populaire Moro Beach Stupe & Beach Bar op het eiland Stupa Vela, naar het eiland Badija of naar het eiland Vrnik.

Bezienswaardig

In en rond Lumbarda zijn enkele kleinere kapellen en kerken te bezoeken, zoals de parochiekerk Sveti Rok op de heuvel "Velika glavica".

Amusement & vrije tijd

Lumbarda zelf heeft een kleine, goed beschermde haven waar watersporters veilig kunnen ankeren. De plaats is ideaal voor boottochten naar het offshore-eiland, bijvoorbeeld naar het populaire eiland Badija. De dichtstbijzijnde grote jachthaven, de ACI Marina Korcula, ligt ongeveer 3 zeemijl ten noordwesten van Lumbarda. Er is een tankstation voor boten niet ver van de veerhaven van Korcula.

Duiken & snorkelen

Een interessante en fascinerende onderwaterwereld wacht op duikvakantiegangers en iedereen die graag leert duiken of gewoon wil snorkelen aan de kust van Lumbarda en in de omgeving. Er zijn verschillende duikcentra op het terrein en in het naburige Korcula, die zowel duikcursussen als tal van diensten aanbieden.

Vissen en sportvissen

Vissen is op veel plaatsen in Lumbarda toegestaan. Visvergunningen (dag-, week- of maandkaarten) kunt u kopen bij de plaatselijke VVV of bij een van de plaatselijke bureaus.

Fietsen

Lumbarda biedt een 30 km lang netwerk van fietspaden voor gasten die de omgeving per fiets willen verkennen.

Wandelen

Rondom het vakantieoord Lumbarda zijn er een aantal mooie wandelroutes waarlangs u de omgeving kunt verkennen of naar de prachtige stranden buiten kunt wandelen.

Verdere sport- en recreatiemogelijkheden

Natuurlijk zijn er nog vele andere sport- en recreatiemogelijkheden in en rond Lumbarda.

Windsurfschool, verhuur van jetski's en kajaks zijn te vinden in de buurt van het strand van Marina Lumbarda.

Evenementen / cultuur

Tijdens de zomermaanden vinden er tal van evenementen plaats in Lumbada. Naast traditionele vissersfeesten en traditionele folkloristische evenementen, zijn ook de kleine lokale beurzen met lokale producten erg populair bij de gasten. De naburige stad Korcula biedt andere evenementen zoals de Moreska-zwaarddans en vele andere evenementen.

Nachtleven

In Lumbarda zijn goede restaurants en tavernes waar je de avond gezellig kunt afsluiten. Voor degenen die wat meer actie willen ervaren, zijn er verschillende bars en disco's zoals de  Boogie Jungle Club in het stadje Korcula.

Accommodaties in en nabij Lumbarda vindt u via deze link. 

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden