Roc Istrië


Het kleine stadje Roč ligt in het noordoosten van het Kroatische schiereiland Istrië. De Italianen noemden de stad Rozzo d'Istria, zoals het vandaag de dag nog steeds wordt genoemd vanwege de tweetaligheid op het schiereiland Istrië. Het ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van de Italiaanse stad Triëst. Roč, dat ondanks dat het een stad is, slechts ongeveer 180 inwoners heeft, heeft goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen, waaronder een stadsmuur en verschillende monumenten uit de Venetiaanse periode.

Roc werd in de prehistorie gesticht als een versterkte nederzetting. Een klein fort werd gebouwd in de Middeleeuwen en werd voor het eerst vermeld in 1064. Roc werd gevormd als een stedelijke nederzetting tussen de 12e en 15e eeuw, toen de stad onder de heerschappij van de Venetianen stond. Van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw was Roc een van de belangrijkste centra van de Kroatische literatuur, uitgeverij en drukkunst, gebaseerd op het oudste Kroatische schrift, de “glagoljica”. Het eerste Kroatische gedrukte boek, gebaseerd op het missaal van Prins Novak, werd gepubliceerd in Roc bereidde zich voor op het drukken in 1368, dat zich toen in Nugli bevond.

Ter ere van dit feit staat er in het Roc-informatiepunt een replica van de drukpers van Gutenberg. De middeleeuwse stadsmuur werd verwoest tijdens een strijd tussen de lokale bevolking en Venetiaanse strijdkrachten. De Venetianen lieten echter toe dat de stad in 1421 werd herbouwd. Delen van de stadsmuur zijn nog relatief goed bewaard gebleven en het gerestaureerde Venetiaanse kanon demonstreert de defensieve kracht van het kleine stadje Roc in de Middeleeuwen. In het stadscentrum zijn nog enkele huizen uit de Venetiaanse tijd bewaard gebleven.

Je kunt de stad Roc binnenkomen via minimaal twee intacte stadspoorten - afhankelijk van uit welke richting je komt. De grootste overgebleven stadspoort dateert uit de 15e eeuw. In de doorgang van de poort is een verzameling Romeinse grafstenen (lapidarium) te bezichtigen. Nadat u de stadspoort bent gepasseerd en rechts aanhoudt, bereikt u de kerk van Saint Roch, een kleine Romaanse kerk met een apsis. Binnen bevat het fresco's uit de 14e en 15e eeuw. De oudere laag toont de cyclus van Sint-Paulus, de jongere de apostelen. Eigenlijk is dit meer een kapel die is opgetrokken uit puinstenen.

Als u na het verlaten van de kerk van Sint Rochus links aanhoudt, bereikt u de kerk van Sint Antonius Abbas (Antonius de Grote, * rond 251 - † 356, was een christelijke Egyptische monnik, asceet en kluizenaar. Hij wordt ook wel Antonius de Grote genoemd. Kluizenaar, Antonius Eremita of Antonius Abbas, bijgenaamd “Vader van de Monniken”). Het kerkgebouw is tevens een Romaanse kerk, iets ouder dan de Sint-Rochus, namelijk uit de 11e eeuw. Het interieur bevat Oud-Slavische inscripties, waarvan sommige dateren uit ongeveer het jaar 1200. Het kerkplein, in de schaduw van esdoorns, is prachtig en er zijn twee kerken die bezocht kunnen worden.

De grootste kerk van de stad in het centrum is de parochiekerk van Sint-Bartholomeus uit de 14e eeuw met een prachtig portaal. Een uitgebreide uitbreiding vond plaats in de 18e eeuw. De circa 26 meter hoge kerktoren werd gebouwd in 1676. Een plaquette in de kerktorenmuur met de letters D O M A en het nummer MDCLXXVI herinnert ons hieraan. Binnenin bevat de schatkamer van de kerk een verzameling zilveren liturgische vaten uit de 17e eeuw. Het orgel dateert uit 1907.

Van Roč leidt de Glagolitische Avenue naar de naburige stad Hum in het noordwesten van Kroatië (Istrië). De laan is een monument voor de Glagolitische taal, het oudste Slavische schrift. De Glagolitische Avenue is ongeveer 6 kilometer lang en werd in 1976 aangelegd op initiatief van de Čakavski sabor, een Istrisch cultureel evenement. De schrijvers Zvane Črnja en Josip Bratulić creëerden het concept. Tussen 1977 en 1983 creëerde de Kroatische beeldhouwer Želimir Janeš de stenen sculpturen. Elf monumenten langs de laan herdenken belangrijke historische fasen in de ontwikkeling van het Oudslavische schrift. Er is geen officiële nummering, de gegeven volgorde begint in de stad Roč en loopt tot Hum.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden