Ugljan eiland en vakantieoord Kroatië


Het rustige eiland Ugljan ligt slechts een paar zeemijl van Zadar gescheiden via het Pasman-kanaal in het noorden van de regio Dalmatië. Ugljan wordt door de lokale bevolking beschouwd als een geheime buitenwijk van Zadar vanwege de nabije ligging en is een vakantieplek voor veel inwoners van Zadar.

Gekenmerkt door talloze olijfgaarden en overvloedige natuur, biedt het eiland Ugljan, dat ook vaak de “Groene Tuin van Zadar” wordt genoemd, pittoreske kiezel- en zandstranden en prachtige baaien. Vooral de gezinsvriendelijke stranden maken het eiland Ugljan tot een perfecte bestemming voor een strandvakantie met het gezin.

Het eiland zelf bestaat uit zeven steden, talrijke gehuchten en kleine nederzettingen en is via de Zdrelac-brug verbonden met het eiland Pasman. Volgens archeologische vondsten vestigden de eerste mensen zich in het Neolithicum op het eiland, maar de plaatsen werden pas aan het einde van de 13e eeuw voor het eerst genoemd. De zeven grote steden op het eiland Ugljan liggen aan de oostkant met uitzicht op het vasteland; de overige delen van het eiland zijn grotendeels onbewoond. .

Naast strandvakantiegangers waarderen ook cultuurminnende gasten en vakantiegangers de mogelijkheden op het eiland Ugljan. Er zijn een verscheidenheid aan cultureel interessante gebouwen en kilometers aan fiets- en wandelpaden op het idyllische eiland waar u de talrijke verborgen baaien kunt ontdekken.

Vooral in de zomermaanden vinden op Ugljan een verscheidenheid aan grote en kleine culturele festiviteiten plaats als onderdeel van de Culturele Zomer. Bijna elke plaats op het eiland heeft een ander cultureel hoogtepunt in petto voor bezoekers, waaronder de populaire visavonden in Kali, het traditionele "Priješka legrica" ​​​​festival in Preko of de poëzieavonden in Brizicev en vele andere.

Het dromerige vakantieoord Ugljan ligt in het noorden op het gelijknamige eiland in Dalmatië in de populaire vakantiebestemming Kroatië. Ugljan is de grootste nederzetting op het eiland Ugljan en een prachtige plek voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en ontspanning, weg van de typische toeristische hotspots.

Ugljan biedt zijn bezoekers ook een verscheidenheid aan betoverende stranden met bijna kitscherig, kristalhelder water. Voor bezoekers die de voorkeur geven aan stilte en afzondering zijn er ook een aantal prachtige, natuurlijke baaien die perfect zijn om even tot rust te komen.

Ugljan heeft ook een uitstekende sportinfrastructuur en een goed ontwikkeld netwerk van fiets- en wandelpaden, waar ook actieve vakantiegangers waar voor hun geld krijgen. U kunt ook per fiets de talrijke bezienswaardigheden verkennen, zoals het Franciscaner klooster van Sint-Hiëronymus of de overblijfselen van de oude oliepers in de oude nederzetting Villa Rustica.

De romantische, kronkelende straatjes nodigen uit tot het maken van gezellige wandelingen en vertoeven. Hier wachten diverse rustieke tavernes en restaurants op u, die hun gasten verwennen met heerlijke specialiteiten uit de Dalmatische keuken.

Ugljan heeft verschillende prachtige stranden, die vakantiegangers uitnodigen voor een veelbewogen dagje zwemmen. Of het nu op een van de drukke stranden is of in romantische en verborgen baaien - hier vindt iedereen iets dat bij hem past.

Het zandstrand van Mostir ligt ten noorden van het stadscentrum, direct naast het St. Jerome-klooster. Omringd door oude kloostermuren is er een uniek idyllisch landschap, waardoor het met goudkleurige zand omzoomde strand een van de mooiste van het eiland is. Het langzaam aflopende strand is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Er zijn ook betonnen plateaus om te zonnebaden. Op het zandstrand van Mostir zijn sanitaire voorzieningen, verhuur van ligstoelen en een uitstekende pizzeria.

Ritam-strand

In het centrum van Ugljan ligt het betoverende kiezelstrand Ritam, direct naast de gelijknamige populaire strandbar. Ritam Beach is populair bij zowel bewoners als gasten. Ritam Beach maakt indruk met zijn glinsterende azuurblauwe water en zijn gezellige sfeer. Het strand, dat langzaam in zee afloopt, is ideaal voor kleine kinderen en oudere mensen. Naast de strandbar is het strand voorzien van sanitaire voorzieningen, kleedruimtes, douches en een speeltuin voor kinderen.

Centar-strand

Het officiële dorpsstrand ligt in het centrum van Ugljan. Het 150 meter lange Centar-strand biedt voornamelijk betonnen ligweiden. Een klein gedeelte is bekleed met rotsen. Het strand is vooral populair bij jongeren en volwassenen, omdat het vanwege de toegang niet ideaal is voor gezinnen met kleine kinderen. Op sommige plaatsen maken ladders het gemakkelijker om toegang te krijgen tot het kristalheldere water. Enkele bomen aan de rand zorgen voor aangename schaduw. Op het strand zijn ligstoelen te huur, douches, kleedkamers en een pizzeria. Strand Jazna Luka

Meer stranden

Er zijn nog veel meer mooie stranden en baaien rond Ugljan, zoals het strand in Ceprljanda in het zuiden, de Sušica-baai ten noorden van de wijk Lucine selo en de Batalaža-baai. Daarnaast zijn er in en rond Ugljan en in de andere eilandsteden een verscheidenheid aan prachtige stranden en baaien, die u uitnodigen voor een heerlijk dagje zwemmen.

Promenade aan het water

Vooral in de belangrijkste wijk van Ugljan, Lucine selo, kunt u een prachtige promenade aan het water verwachten waarlangs u direct aan zee naar de prachtige stranden kunt lopen, zoals het zandstrand van Mostir ten noorden van de stadshaven of de pittoreske Ceprljanda-baai ten zuiden van de haven. Er is geen echt stadscentrum in Ugljan, maar er zijn talloze cafés en restaurants rond de haven in Lucine selo.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden